Leipomoalan erikoisammattitutkinto
Kehity leipomoalan ammattilaisena
Leipomoalan erikoisammattitutkinnon suorittanut valmistuu kondiittori-, leipuri- tai leipomoteollisuuden mestariksi.
Kondiittorimestariosaa ideoida, suunnitella ja valmistaa konditoriatuotekokonaisuuksia sekä konditorian erikoistuotteita ja taitotöitä.
Leipurimestariosaa ideoida, suunnitella ja valmistaa leipomotuotekokonaisuuksia sekä leipomon erikoistuotteita ja taitotöitä.
Leipomoteollisuuden mestariosaa ideoida, suunnitella ja valmistaa leipomoteollisuuden tuotekokonaisuuden.
Leipomoalan erikoisammattitutkinnon suorittanut voi toimia
- leipomoalan yrityksissä valmistus-, suunnittelu- ja kehittämistehtävissä,
- leipomoalan yrityksen esihenkilötehtävissä sekä
- leipomo-alan yrittäjänä.
Valinnaisista tutkinnon osista riippuen tutkinnon suorittanut voi
- johtaa leipomoalan yrityksen liiketoimintaa
- vastata yrityksen henkilöstön hankkimisesta ja perehdyttämisestä
- vastata yrityksen hankintaprosesseista
- johtaa tuotannon kehittämisprojekteja ja tuotekehitystyötä.
- Tutkinnon suorittanut voi hallita tutkinnon osista riippuen myös leipomoalan kilpailutoimintaa sekä jälkiruokakokonaisuuden ideoinnin, suunnittelun ja toteutuksen.
Huom! Myös yksittäisten tutkinnon osien suorittaminen ammattitaidon kehittämiseksi on mahdollista.
Tutkinnon tavoitteet
Leipomoalan erikoisammattitutkinnon suorittanut mestari hallitsee:
- elintarvikelainsäädännön, elintarviketurvallisuuden, hygieniamääräysten ja omavalvontasuunnitelman mukaisen työskentelyn
- ammattitaitoisen, vastuullisen ja itsenäisen työskentelytavan yrityksen toimintatavan, liikeidean ja laatuvaatimusten mukaisesti
- näyttävän tuotekokonaisuuden ideoinnin, suunnittelun, valmistuksen ja hinnoittelun
- näyttävän ja asiakaslähtöisen erikoistuotteista ja taitotyöstä koostuvan tuotekokonaisuuden ideoinnin, suunnittelun, kustannuslaskelman ja valmistuksen
- erityisruokavalioiden huomioimisen tuotteiden ideoinnissa, suunnittelussa ja valmistuksessa
- perinteiden ja kansainvälisyyden huomioimisen tuotteiden ideoinnissa, suunnittelussa ja valmistuksessa
- monipuoliset kädentaidot tuotteiden valmistuksessa ja viimeistelyssä
- työturvallisuus- ja ergonomiaohjeet
- alan työlainsäädännön
Tutkinnon muodostuminen
Leipomoalan erikoisammattitutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu valituista tutkinnon osista riippuen:
- pakollisista tutkinnon osista, 60 tai 120 osaamispistettä ja
- valinnaisista tutkinnon osista, 60 tai 120 osaamispistettä.
Lue lisää tutkinnon sisällöstä ja vaatimuksista Opintopolussa ePerusteista.
Oppisopimusopiskelu
Koulutus suoritetaan oppisopimuksella ja sen kokonaisuus koostuu
- Suunnitellusta ja ohjatusta työelämässä oppimisesta. Nimetty työpaikkaohjaaja seuraa kehittymistäsi ja tukee sinua opintojen yhdistämisessä työtehtäviisi. Koulutusohjelma vaatii sekä osallistujalta että työpaikkaohjaajalta aikaa ja panostusta onnistuakseen.
- Osaamistarpeesi mukaan valituista yhteisistä koulutuspäivistä (lähi- sekä etä-/verkko-opetuspäivistä) sekä muista osaamisen hankkimisen tavoista.
- Ohjaustapaamisista ja näyttöjen toteuttamisesta omassa työssä.
Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta Stadin AO:n nettisivuilta.
Miten opit työssä?
Valitset itsellesi työpaikkaohjaajan, joka voi olla oma esihenkilö tai joku muu esimiestyötä tekevä tai esimerkiksi tämän tutkinnon aiemmin suorittanut henkilö. Työpaikkaohjaaja toimii yleensä myös tutkinnon arvioijana.
- Tietoa työpaikkaohjaajasta kysytään jo hakeutumisen yhteydessä.
- Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) laaditaan ennen opintojen alkua.
Tutkinnon suorittamisen edellytykset
- sinulla on suoritettu alan ammattitutkinto ja vahva alan työkokemus
- sinulla on alalle sopiva kokonaisvaltainen terveys
- sinulla on valmiudet itsenäiseen opiskeluun ja tiedon hankintaan
- sinulla on osaamisen hankkimiseen sopiva leipomoalan työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 tuntia viikossa oppisopimusopintojesi aikana
- suosittelemme, että suomen kielen taitotasosi on vähintään B1.1.
On tärkeää, että keskustelet koulutukseen hakeutumisesta etukäteen esihenkilösi kanssa.
Varaa aikaa koulutuspäiviin (1-4 krt/kk), itsenäiseen työskentelyyn, tehtävien tekemiseen ja näyttöjen suorittamiseen.
Haku koulutukseen
Koulutukseen on jatkuva haku. Täytä hakulomake Opintopolussa.
Haku- ja oppisopimusprosessin eteneminen
Kun saamme tietosi, olemme yhteydessä sinuun ja työnantajaan.
- Järjestämme sinulle HOKS (henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma) -keskustelun, jossa tarkennamme yhdessä opintosuunnitelmasi.
Koulutus kestää alan aiemmasta osaamisestasi riippuen 1–1,5 vuotta.
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Jos haluat lisätietoa aiheesta Leipomoalan erikoisammattitutkinto, klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan koulutuksen järjestäjälle.Seuraavat toteutukset
Kohderyhmä
Koulutus on suunnattu sinulle, joka työskentelet elintarvikealalla ja haluat syventää ammattitaitoasi ja suorittaa leipurimestarin erikoisammattitutkinnon.
Koulutuspaikka
Stadin AO, Prinsessantien toimipaikka
Prinsessantie 2, 00840 Helsinki
Kustannukset
Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksuton lukuun ottamatta mahdollisia oppimateriaalikustannuksia ja ruokailua.
- Koulutuspäivinä opiskelijalla on mahdollisuus ruokailla oppilaitoksessa (maksullinen).
Huom! Ota yhteyttä koulutuksen vastuuopettajaan, jos
- olet kiinnostunut suorittamaan tutkinnon osan omakustanteisesti (sinulla ei ole oppisopimustyöpaikkaa) tai
- haluat suorittaa pelkästään näytön ilman koulutusta ja sinulla on riittävä alan koulutus sekä työkokemus.
Ota yhteyttä
Opiskele itsellesi uusi suunta
Pohditko alan vaihtoa, uuden ammatin opiskelua tai kiinnostaako sinua kehittyminen nykyisessä työssäsi? Stadin AO on Suomen suurin ammatillista koulutusta tarjoava oppilaitos. Meillä opiskelee noin 22 000 nuorta ja aikuista. Teemme monipuolista koulutusyhteistyötä myös organisaatioiden kanssa. Stadin AO:ssa voi opiskella lähes 30 eri...
Lue lisää kouluttajasta Stadin AO ja katso koulutustarjonta täältä