Kokki | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Kokki on haluttu ravintola-alan moniosaaja!
Kokkina olet osa luovaa tiimiä ja valmistat maittavia ja ravitsevia aterioita asiakkaillesi. Tarkka makuaisti, kiinnostus ruokaan ja uskallus kokeilla uutta antavat sinulle hyvät edellytykset alalla menestymiseen. Kokin työssä sinulta vaaditaan ruoanlaiton lisäksi ymmärrystä hygieniasta, ravitsemuksestaja erityisruokavalioista, sekä suunnittelutaitoa ja hyvää mielikuvitusta.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa sinulle kokin ammattitaidon ja ymmärryksen lukuisten mahdollisuuksien alasta, jolla työllistyt varmasti. Voit työskennellä kiinnostuksesi mukaan suurtalouskokkina esimerkiksi keskuskeittiöissä,kouluissa tai hoitolaitoksissa, tai ravintolakokkina loihtien makuelämyksiä asiakkailleá la carte ravintoloissa, lounasravintoloissa tai henkilöstöravintoloissa.Laadukkaat raaka-aineet ruoanvalmistuksessa, kestävän kehityksen mukainen toimintatapa ja ripeä ote työhön ovat alan ammattilaisten menestystekijöitä.
Koulutuksen toteutus
Opiskelu on lähi- ja verkko-opetusta, itsenäistä opiskelua sekä oppimista työpaikalla. Opiskelua voi olla alan luonteen mukaisesti myös iltaisin ja viikonloppuisin. Jokaisen opintopolku suunnitellaan yksilöllisesti.
Koko tutkinnon suorittamisen sijaan tutkinnosta on mahdollista suorittaa vain esim. yksi osa, joka palvelee juuri tämänhetkistä tarvettasi.
Kokin koulutuksen kesto on aikaisemmasta kokemuksesta riippuen keskimäärin 1,5–3 vuotta.
Koulutuksen sisältö
Tutkinto muodostuu kaikille pakollisesta (20 osp), osaamisalalle pakollisista (65 osp), valinnaisista (60 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Kaikille pakollinen tutkinnon osa:
- Ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osp)
Ruokapalvelun osaamisalan kaksi pakollista tutkinnon osaa (65 osp)
- Lounasruokien valmistus (40 osp)
- Annosruokien valmistus (25 osp)
Valinnaisia tutkinnon osia ovat:
- À la carte -ruoanvalmistus (30 osp)
- À la carte -tarjoilu (30 osp)
- 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (20 osp)
- Juomien myynti ja tarjoilu (25 osp)
- Kahvilapalvelut (15 osp)
- Katu- ja pikaruokapalvelut (10 osp)
- Laivatalouspalvelut (20 osp)
- Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (15 osp)
- Palvelukeittiön toiminnot (15 osp)
- Ruoka- tai juomatuotteiden tuotteistaminen (15 osp)
- Suurkeittiön ruokatuotanto (25 osp)
- Tilaus- ja juhlatarjoilu (25 osp)
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistus (25 osp)
- Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen (15 osp)
- Huippuosaajana toimiminen (15 osp)
- Ilmastovastuullinen toiminta (15 osp)
- Kansanvälisessä työympäristössä toimiminen (15 osp)
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen (5 osp)
- Yritystoiminnan suunnittelu (15 osp)
- Yrityksessä toimiminen (15 osp)
Yhteiset tutkinnon osat (35 osp):
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (11 osp)
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen (6 osp)
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen (9 osp)
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Jos haluat lisätietoa aiheesta Kokki | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan koulutuksen järjestäjälle.Seuraavat toteutukset
Kohderyhmä
Kokin koulutus sopii sinulle, joka olet kiinnostunut ruoasta ja ravitsemuksesta. Sinulla on hyvä terveys ja toimintakyky alalla työskentelyyn.
Koulutuksessa vaadittava suomen kielen taitotaso on B1.
Tutkinto / todistus
Kokki, Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Jatko-opinnot
Tutkinnon suoritettuasi sinulla on jatko-opintokelpoisuus sekä ammattikorkeakouluun että yliopistoon.
Ravintola- ja catering-alan suorittanut voi jatkaa opintoja mm. elintarvikealan perustutkintojen parissa tai työkokemuksen jälkeen suorittaa ruokapalvelujen ammattitutkinnon, erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon tai majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinnon.
Jatko-opintomahdollisuuksia ovat esimerkiksi restonomiopinnot ammattikorkeakoulussa ja ravitsemustieteen opinnot yliopistossa.
Careerian tutkinto-opiskelijana voit suorittaa ammattikorkeakouluopintoja osana tutkintoa ja näin parantaa jatko-opintovalmiuksiasi.
Kustannukset
Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet.
Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.
Kustannukset opiskelijoille, joita maksuttomuus ei koske (jatkuvan haun opiskelijat) ovat noin 250 € (työasut, jalkineet, opiskelumateriaalit).
Ota yhteyttä
Careeria – huomisen tekijöille
Monialaisesta Careeriasta valmistuu huomispäivän huippuosaajia ja tulevaisuuden tekijöitä, joista moni toimii usealla kielellä ja luo uusia uria kansainvälisessä ympäristössä. Careeria kouluttaa nuoria ja aikuisia suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, ja sillä on myös omaa oppisopimustoimintaa. Careerian tarjonta kattaa parikymmentä eri koulutusalaa,...
Lue lisää kouluttajasta Careeria ja katso koulutustarjonta täältä