Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto
Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon suorittanut dieettikokki työskentelee erityisruokavalioiden valmistukseen painottuvissa työtehtävissä erilaisia ruoka- ja ateriapalveluita tuottavissa valmistuskeittiöissä,
- Dieettikokki toimii työyhteisön asiantuntijana. Hänen työnsä on asiakaspalvelutyötä, joka vaatii toimipaikan kokonaisvaltaisen palvelutehtävän ymmärtämistä sekä oman alueen ravitsemus- ja erityisruokavaliotiedon osaamista ja soveltamista.
- Olennaista dieettikokin työssä on asiakaslähtöinen suunnittelu, huolellisuus sekä oikean tiedon välittäminen asiakkaalle.
Huomioitavaa!
- Koulutus suoritetaan oppisopimuksella.
- Myös yksittäisten tutkinnonosien suorittaminen ammattitaidon kehittämiseksi on mahdollista.
Tutkinnon tavoitteet
Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon suorittanut dieettikokki osaa
- työskennellä ammattitaitoisesti, itsenäisesti ja vastuullisesti toimipaikan toiminta-ajatuksen ja liikeidean mukaisesti
- huomioida työskentelyssään asiakasryhmän ravitsemushoidolliset erityistarpeet sekä toimipaikan taloudelliset ja laadulliset tavoitteet
- valmistaa asiakkaan erityisruokavalion mukaisia ja eettiseen vakaumukseen perustuvia ruokalajeja ja aterioita
- pakata ja laittaa esille valmistamansa ruokalajit ja ateriat sekä huolehtia niihin liittyvistä pakkausmerkinnöistä ja tuoteselosteesta.
Dieettikokki huomioi lisäksi asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja elintarviketurvallisuuden. Hänellä on laaja-alaiset tiedot ravitsemuksesta ja erityisruokavalioiden toteuttamisesta sekä edellytykset ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan.
Tutkinnon muodostuminen
Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon laajuus on 160 osaamispistettä (osp).
Tutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta tutkinnon osasta sekä kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta.
Tutkinnon pakollinen osa, 50 osp
Erityisruokavalioiden toteuttaminen ammattikeittiössä
Tutkinnon valinnaiset osat, yht. 110 osp (valitaan kaksi)
- Ikääntyvien erityisruokavalioiden toteuttaminen
- Nuorten tai työikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen
- Päiväkoti- tai kouluikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen
- Erityisruokavaliotuotteiden ja -palvelujen kehittäminen
Tutkinnossa vaadittavaa osaamista osoitetaan omalla työpaikalla henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti näytöillä.
Lue lisää tutkinnon sisällöstä ja vaatimuksista Opintopolusta ePerusteista.
Oppisopimusopiskelu
Koulutuksen kokonaisuus oppisopimuksella koostuu
- Suunnitellusta ja ohjatusta työelämässä oppimisesta. Nimetty työpaikkaohjaaja seuraa kehittymistäsi ja tukee sinua opintojen yhdistämisessä työtehtäviisi. Koulutusohjelma vaatii sekä osallistujalta että työpaikkaohjaajalta aikaa ja panostusta onnistuakseen.
- Osaamistarpeesi mukaan valituista yhteisistä koulutuspäivistä (lähi- sekä etä-/verkko-opetuspäivistä) sekä muista osaamisen hankkimisen tavoista.
- Ohjaustapaamisista ja näyttöjen toteuttamisesta omassa työssä.
Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta Stadin AO:n nettisivuilta.
Miten opit työssä?
Valitset itsellesi työpaikkaohjaajan, joka voi olla oma esihenkilö tai joku muu esimiestyötä tekevä tai esimerkiksi tämän tutkinnon aiemmin suorittanut henkilö. Työpaikkaohjaaja toimii yleensä myös tutkinnon arvioijana.
- Tietoa työpaikkaohjaajasta kysytään jo hakeutumisen yhteydessä.
- Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) laaditaan ennen opintojen alkua.
Tutkinnon suorittamisen edellytykset
- sinulla on suoritettu alan perustutkinto tai vahva kokin työkokemus
- sinulla on ruokapalvelualalle sopiva kokonaisvaltainen terveys
- sovellut asiakaspalveluun
- sinulla on valmiudet itsenäiseen opiskeluun ja tiedon hankintaan
- sinulla on erityisruokavalioita toteuttavan ruoanvalmistusalan työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 tuntia viikossa oppisopimusopintojesi aikana
- suosittelemme, että suomen kielen taitotasosi on vähintään B1.1.
On tärkeää, että keskustelet koulutukseen hakeutumisesta etukäteen esihenkilösi kanssa.
Varaa aikaa koulutuspäiviin (1-4 krt/kk), itsenäiseen työskentelyyn, tehtävien tekemiseen ja näyttöjen suorittamiseen.
Hakeminen
Koulutukseen on jatkuva haku. Täytä hakemus Opintopolussa.
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Jos haluat lisätietoa aiheesta Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto, klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan koulutuksen järjestäjälle.Seuraavat toteutukset
Tutkinto / todistus
Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto, dieettikokki.
Koulutuspaikka
Koulutuksen järjestäjänä ja toteuttajana toimii Stadin AO (Prinsessantien toimipaikka, Prinsessantie 2, 00820 Helsinki).
Kustannukset
Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksuton lukuun ottamatta mahdollisia oppimateriaalikustannuksia.
Ota yhteyttä
Opiskele itsellesi uusi suunta
Pohditko alan vaihtoa, uuden ammatin opiskelua tai kiinnostaako sinua kehittyminen nykyisessä työssäsi? Stadin AO on Suomen suurin ammatillista koulutusta tarjoava oppilaitos. Meillä opiskelee noin 22 000 nuorta ja aikuista. Teemme monipuolista koulutusyhteistyötä myös organisaatioiden kanssa. Stadin AO:ssa voi opiskella lähes 30 eri...
Lue lisää kouluttajasta Stadin AO ja katso koulutustarjonta täältä