Voimavarakeskeinen työnohjaajakoulutus 2025-27 (60 op)
Työnohjaus on menetelmä, jonka tarkoituksena on helpottaa ja auttaa työelämään liittyvien kysymysten kohtaamista. Työnohjaus on oman työn, ammatti-identiteetin ja työhön liittyvien tunteiden ja mielikuvien käsittelyä, arvioimista ja työstämistä koulutetun työnohjaajan avulla.
Työnohjaaja on työnohjausprosessia ohjaava henkilö, joka ei anna konkreettisia vastauksia ja neuvoja ohjattavalleen, vaan toimii kuuntelijana ja keskustelijana auttaen ohjattavaa löytämään parhaat toimintatavat. Työnohjauksen tavoitteena on työhön liittyvien tilanteiden ja tunnelmien käsittely ja ymmärryksen lisääminen. Parhaimmillaan työnohjaus auttaa näkemään oman työn ja työyhteisön uudessa valossa, se antaa uutta energiaa työpäiviin, parantaa työyhteisön henkeä ja motivoi sen jäseniä työtehtäviin.
Voimavarakeskeisessä työnohjaajakoulutuksessa opiskellaan asiakkaita arvostavia dialogisia lähestymistapoja, joiden tavoitteena on vahvistaa työyhteisön, organisaation ja yksittäisen työntekijän toimijuutta ja kyvykkyyttä sekä tukea tavoitteellista työntekoa.
Työnohjausta on erityisesti hyödynnetty sosiaali- ja terveysalalla, mutta yhä useammin myös yrityselämässä esimerkiksi esimiestyön tukena.
Tavoite
Voimavarakeskeisestä työnohjaajakoulutuksesta opiskelija oppii valmiudet toimia itsenäisenä työnohjaajana ja prosessikonsulttina. Koulutuksen tavoitteena on perehdyttää opiskelijat voimavarakeskeisen työskentelyn filosofiaan, teoriaan ja käytäntöön työnohjauksessa. Koulutuksessa opiskelija oppii asiakkaita arvostavia voimavarakeskeisiä lähestymistapoja, jotka tukevat työntekijöitä ja vahvistavat koko työyhteisön toimivuutta ja tavoitteellista työntekoa.
Sisältö
Koulutuksen keskeisimpiä sisältöalueita ovat:
- yksilö-, ryhmä- ja työyhteisöjen työnohjaus
- työnohjaajan identiteetti ja etiikka
- sosiaalinen konstruktionismi
- dialogisuus, narratiivisuus, ratkaisukeskeisyys ja reflektiivisyys
Suoritustapa
Lähiopetus (24 op)
- Lähiopetus sisältää 36 päivää (18 x 2 pv) workshop-tyyppistä teorian opiskelua, työnohjausharjoittelun työnohjausta sekä oman työnohjaajaidentiteetin tutkimista.
Vertaisryhmätyöskentely (6 op)
- Työskentelyn määrä on 80 oppituntia (16 oppituntia/lukukausi), jotka sisältävät luetun teorian reflektointia ja vertaisryhmäohjausta.
Ohjattu etäopiskelu (30 op)
- Ohjattu etäopiskelu koostuu voimavarakeskeiseen työnohjaukseen liittyvät kirjallisuuden itsenäisestä lukemisesta, työnohjausharjoittelusta (80 oppituntia) sekä opinnäytetyön laatimisesta.
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Jos haluat lisätietoa aiheesta Voimavarakeskeinen työnohjaajakoulutus 2025-27 (60 op), klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan koulutuksen järjestäjälle.Seuraavat toteutukset
Kohderyhmä
Työnohjaajaksi kouluttautuminen sopii erityisesti kasvatus-, opetus-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, mutta myös kenelle tahansa työyhteisön kehittämistehtävissä toimiville. Edellytyksenä on vähintään opistotasoinen peruskoulutus ja omakohtaista kokemusta työnohjauksesta tai sitä lähellä olevasta prosessista. Tärkeintä on oma kiinnostus työn ja vuorovaikutustaitojen kehittämistä kohtaan.
Yleensä työnohjaajat tekevät työnohjausta sivutoimisesti, oman työnsä ohessa. Viime vuosina yhä useampi koulutuksen käynyt työnohjaaja on perustanut oman yrityksen tai aloittanut itsenäisenä ammatinharjoittajana toimimisen. Voimavarakeskeinen työnohjaajakoulutus antaa välineitä myös asiakastyöhön sekä ihmisten ja oman itsensä johtamiseen.
Koulutus antaa erinomaiset valmiudet toimia työnohjaajana tai prosessikonsulttina. Koulutus täyttää Suomen Työnohjaajat ry:n kriteerit työnohjauskoulutukselle ja koulutuksen suorittaneet voivat hakea Suomen työnohjaajat ry:n jäsenyyttä sekä liittyä Dialogiset Työnohjaajat – verkostoon. Koulutus antaa välineitä asiakastyöhön ja ihmisten sekä itsensä johtamiseen.
Aikataulu
19.08.2025 – 31.12.2027
Syksyn 2025 lähipäivät:
- ti 19.- ke 20.8.
- to 18.- pe 19.9.
- to 30.- pe 31.10.
- ti 2.- ke 3.12.
Koulutuspäivien työskentelyaika noin klo 9-17, tarkemmat kellonajat vahvistetaan yhteisesti ensimmäisten koulutuspäivien aikana.
Vuosien 2026-27 lähipäivät ilmoitetaan myöhemmin. Koulutus kestää 2,5 vuotta.
Koulutuspaikka
Turku
Kouluttaja
Koulutus toteutetaan yhteistyössä Dialogicin kanssa. Lisätietojawww.dialogic.fi. Dialogicin kouluttajat ovat kokeneita työnohjaajia ja kouluttaja-psykoterapeutteja, jotka ovat toimineet useita vuosia kouluttajina työnohjaajakoulutuksissa.
Pääkouluttaja:
- Tiina Ahonen, sosionomi, työnohjaajakouluttaja sekä perhe- ja pariterapiakouluttaja
Muut kouluttajat:
- Nana Harmonen, sosionomi (AMK), perhe- ja pariterapeutti
- Aapo Pääkkö, AMK-sosionomi, Vet-perhe- ja paripsykoterapeutti
- Kaisa Vuolukka, erikoissosiaalityöntekijä (YTM), perheterapeutti (ET)
Kustannukset
7250 €
Ota yhteyttä
Arvioinnit
Keskiarvo: 5
Turun kesäyliopisto – kaikille avointa kaikkina vuodenaikoina
Turun kesäyliopisto tarjoaa yksilöille, ammattiryhmille ja organisaatioille mahdollisuuden kehittymiseen ja oppimisen iloon elämän eri vaiheissa. Opetus on avointa kaikille iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta. Kursseja ja koulutuksia erilaisiin koulutustarpeisiin on saatavilla ympäri vuoden. Turun kesäyliopiston monipuolisesta tarjonnasta löytyy kursseja niin oman osaamisen kehittämiseen,...
Lue lisää kouluttajasta Turun kesäyliopisto ja katso koulutustarjonta täältä
Koulutus on hyvin suunniteltu, rakenne ja sisältö toimivat. Prosessin aikana teorian sisäistäminen ja käytännön to-harjoittelu kasvattivat työnohjaajaksi kehittymisessä.