Oletko vielä kuullut mikro-oppimisesta? Mikro-oppiminen on joustava tapa kehittää osaamistasi ajasta tai paikasta riippumatta. Mikro-oppimisessa keskitytään pieniin kokonaisuuksiin pitkän pänttäämisen sijaan. Katsoisitko mieluummin 30 minuutin videon sijaan kuusi viiden minuutin videota? Jos vastauksesi on kyllä, kannattaa lukea tämä artikkeli loppuun!
Mikro-oppiminen tarkoittaa nopeaa tapaa oppia tai perehtyä uusiin asioihin. Se on opiskelijalähtöisesti kehitetty oppimistyyli, jossa laajoista ja monimutkaisista kokonaisuuksista tehdään helposti lähestyttäviä ja kulutettavia sisältöjä. Mikro-oppiminen tapahtuu yleensä verkossa tai mobiililaiteella, jolloin voit esimerkiksi hyödyntää bussimatkan lyhyeen oppimistuokioon.
Mihin mikro-oppimista voi soveltaa?
Mikro-oppimisen tarkoitus on madaltaa kynnystä tarttua opintoihin. Mikro-oppimisen avulla voit opiskella esimerkiksi työhösi liittyviä asioita, mutta yhtä hyvin mikro-oppimista on voitu hyödyntää kuntoiluun liittyvissä verkkovalmennuksissa.
Mikro-oppimisen avulla luodut verkkovalmennukset ovat tyypillisesti visuaalisia kokonaisuuksia, joissa aiheet on rajattu taitavasti. Kurssit etenevät johdonmukaisesti ja niissä on konkreettisia ja havainnollistavia esimerkkejä. Opitut asiat ovat nopeasti sovellettavissa osaksi omaa arkea.
Jos et ole vielä kokeillut mikro-oppimista, ota nämä seuraavat vinkit haltuun ja lähde rohkeasti kokeilemaan uutta tapaa oppia!
Vinkit mikro-oppimiseen opiskelijoille:
Älä haukkaa liian isoa palaa kerralla!
Mikro-oppimisen tarkoitus on palastella opittavat asiat pieniin kokonaisuuksiin. Kokeile opiskella 15 minuuttia sinulle sopivassa välissä!
Hyödynnä myös muita opiskelutekniikkoja
Muista, että mikro-oppiminen on vain yksi tapa opiskella asioita. Jos et ole vielä löytänyt sinulle sopivaa tapaa opiskella voit aloittaa kokeilemalla ensiksi mikro-oppimista ja sen jälkeen esimerkiksi Pomodoro-tekniikkaa!
Muista levätä!
Mikä tahansa tyyli oppia kuluttaa aivokapasiteettia, jolloin levon merkitys korostuu. Pitkän työpäivän jälkeen ei ole välttämättä se oikea aika opiskella uutta, vaan ennemminkin levätä ja rentoutua. Oppimiselle löytää kyllä aikansa ja paikkansa, vaikka olisikin armollinen itselleen!
Vinkit mikro-oppimiseen kouluttajille:
Sopivissa määrin laadukasta sisältöä
Keskity materiaalien laadukkuuteen. Mieluummin vähän laadukasta sisältöä kuin paljon huonosti toteutettua. Näin säästät sekä omaa että opiskelijoidesi aikaa!
Mikro-oppiminen on joustava tapa oppia
Kun mietit, miten esimerkiksi perehdyttäisit uusia työntekijöitä, pidä mielessäsi mikro-oppiminen! Mikro-oppimisen avulla perehtyminen uusiin asioihin käy joustavasti sekä nopeasti.
Tarkista, että oppiminen on mahdollista myös mobiilissa
Mobiililaitteet kulkevat varmaankin jokaisen ihmisen mukana nykypäivänä. Sen lisäksi, että oppiminen on mahdollista verkossa kannattaa varmistaa, että materiaalit ovat hyödynnettävissä myös mobiilissa. Mikro-oppimisen on tarkoitus olla helppoa ja jouhevaa.
Ajanhallinnan mestariksi? Anna palaa.
Ajanhallinta ei tarkoita, että jostain pitäisi välttämättä luopua. Tehokasta ajankäyttöä opit parhaiten asiantuntijan ohjauksessa.
Lähteet: Marckwort, Paper Planes, Mediamaisteri