Pienet osaamiskokonaisuudet ovat tutkintoa suppeampia, mutta niistä myönnetään sähköinen todistus, joka todentaa hankitun osaamisen. Pienet osaamiskokonaisuudet ovat keskiössä EU-komission suosituksessa, jonka tavoitteena on varmistaa osaamisen saatavuus Euroopassa. Lisäksi ne ovat linjassa useiden komission osaamisen saatavuuteen liittyvien aloitteiden kanssa, kuten:
- toimintasuunnitelma Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarille, jonka pyrkimyksenä on saavuttaa asetetut tavoitteet työllisyydessä, osaamisessa ja sosiaalisessa suojelussa.
- näkemys eurooppalaisesta koulutusalueesta ennen vuotta 2025 – tapa luoda koulutusjärjestelmä, joka toimii EU:ssa kansallisten rajojen yli.
Aloitteiden tavoitteena on mukauttaa Eurooppaa osaksi uutta maailmaa ja modernia työmarkkinaa.
Miksi pieniä osaamiskokonaisuuksia tarvitaan?
Tutkinnot peruskoulussa, toisella asteella tai korkeakouluissa voivat vanhentua ja menettää merkityksensä työelämässä yllättävän nopeasti. Jatkuvan oppimisen edistämiseksi tarvitaan siksi uusi järjestelmä, joka täydentäisi perinteistä koulutusjärjestelmää.
Omien taitojen päivittäminen ja jatkuva uusien asioiden oppiminen ovat välttämättömiä tämän päivän työelämässä. Mutta miten kaikki kerrytetty osaaminen voidaan dokumentoida ja tuoda esille? Tässä pienet osaamiskokonaisuudet astuvat kuvaan.
Miten pienet osaamiskokonaisuudet toimivat?
Pieni osaamiskokonaisuus on eräänlainen myönnetty todistus tai osaamisen vahvistus, joka osoittaa hankitut tiedot ja taidot lyhyemmän, tutkintoa suppeamman koulutuksen jälkeen. Näitä koulutuksia voidaan tarjota useissa eri muodoissa sekä yksityisten että julkisten koulutuksen järjestäjien toteuttamana. Sen lisäksi, että tiettyjen alojen pienten osaamiskokonaisuuksien vaatimukset hyväksytään alakohtaisesti, ne myös noudattavat yhteistä standardia, joka perustuu eurooppalaiseen tutkintojen viitekehykseen (EQF) ja sen suomalaiseen vastineeseen (FiNQF).
🧩 Kaikki pienet osaamiskokonaisuudet ovat itsenäisiä ja erillisiä kokonaisuuksia, mutta niitä voi yhdistää keskenään suurempien osaamistodistusten saavuttamiseksi.
Pienet osaamiskokonaisuudet edustavat tarkasti määriteltyä ja kohdennettua osaamista, joka on suunniteltu nopeaan ja joustavaan tietojen ja taitojen kehittämiseen. Pienet osaamiskokonaisuudet voivat usein vastata tiettyä kurssia tai koulutuksen osaa. Ne ovat lisäksi henkilökohtaisia ja seuraavat oppijan matkassa riippumatta siitä, vaihtuuko työpaikka tai työnkuva urapolun varrella.
Pienten osaamiskokonaisuuksien käyttöönoton strategia
EU-komissio käynnisti vuonna 2022 hankkeen pienten osaamiskokonaisuuksien rakenteiden ja järjestelmien kehittämiseksi. Osana tätä hanketta on suunnitteilla tekninen ratkaisu, jonka avulla osaamistodistukset voitaisiin tallentaa digitaalisiksi asiakirjoiksi, jotka ovat voimassa ja päteviä koko EU-alueella.
Pienet osaamiskokonaisuudet tulisivat tässä ratkaisussa osaksi Europass-järjestelmää, joka on Euroopan komission tarjoama ilmainen digitaalinen työkalu. Europassiin henkilö voi tällä hetkellä tallentaa osaamisportfolionsa sekä etsiä työpaikkoja ja opiskelumahdollisuuksia ympäri Eurooppaa.
💡Pienten osaamiskokonaisuuksien käyttöönoton myötä voit vahvistaa, koota ja rakentaa monipuolisemman sekä aidomman kuvan osaamisestasi.
Pienten osaamiskokonaisuuksien käyttöönottoon tulisi EU-tason aloitteiden lisäksi osallistua myös kansallisia toimijoita, kuten koulutuksien järjestäjiä ja viranomaisia. Kansallisella tasolla olisi kuitenkin päätettävä, miten pienet osaamiskokonaisuudet integroidaan osaksi maan koulutus- ja osaamisjärjestelmää.
Pienet osaamiskokonaisuudet Suomessa
Suomessa pienten osaamiskokonaisuuksien kansallista viitekehystä on valmistellut opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä. Viitekehyksen avulla osaamiskokonaisuuksista pyritään tekemään entistä yhtenäisempiä ja luotettavimpia tapoja osoittaa ja hankkia osaamista. Viitekehyksen luonnos on edelleen kehitys- ja kokeiluvaiheessa, mutta sitä ollaan hyödyntämässä tulevissa ESR-hankkeissa sekä Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (Jotpan) hankinnoissa.
Korkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien osaamista kehitetään ESR-hankkeiden avulla. Tämä kehitys on suunniteltu vastaamaan kasvavaan koulutuskysyntään, erityisesti jatkuvan oppimisen ja pienten oppimiskokonaisuuksien osalta. Lisäksi tarkoituksena on laajentaa koulutustarjontaa työikäisten jatkuvan oppimisen mahdollisuuksien lisäämiseksi. Hankkeiden kautta pyritään vahvistamaan koulutusyksiköiden ja tiedekuntien henkilöstön osaamista erityisesti niissä palveluprosesseissa, jotka liittyvät pienten osaamiskokonaisuuksien tarjontaan ja kehittämiseen.
Mitä hyötyä pienistä osaamiskokonaisuuksista on?
Toimivalla, pieniin osaamiskokonaisuuksiin pohjautuvalla järjestelmällä on lukuisia etuja niin työnantajille, rekrytoijille, koulutuksen järjestäjille kuin myös yksilölle ja yhteiskunnalle.
Pitkällä aikavälillä aloitteentekijät uskovat, että pienten osaamiskokonaisuuksien avulla:
- Työmarkkinoiden saavutettavuus paranee, sillä ovet avautuvat useammille ihmisille, jotka voivat osoittaa osaamisensa pienissä, helposti päivitettävissä palasissa.
- Motivaatio urakehitykseen kasvaa, kun osaamista voi kartuttaa joustavasti ja nopeasti.
- Yritykset hyötyvät, sillä ne pystyvät löytämään täsmällisesti pätevöityneitä työntekijöitä, jotka vastaavat heidän tarpeisiinsa.
- Yhteiskunta muuttuu osallistavammaksi, kun osaamisen tunnistaminen paranee ja erilaiset oppimispolut tulevat näkyviksi.
☑️ Hyödyt työnantajalle
- Saat selkeämmän kuvan työntekijöidesi sekä hakijoiden osaamisesta.
- On helpompaa tunnistaa ja korjata mahdollisia tiedonpuutteita.
- On helpompaa tunnistaa organisaation vahvuudet ja kehitysmahdollisuudet.
- Kun tavoitteet ovat selkeämmin asetetut, myös työntekijöiden motivaatio oppia ja kehittyä kasvaa.
- Huolellisesti laadittu osaamisen kartoitus johtaa parempaan ja täsmällisempään rekrytointiin!
✅ Hyödyt työntekijälle
- Saat paremman ja selkeämmän yleiskuvan osaamisestasi ja siitä, miten voisit kehittää sitä.
- On helpompaa tunnistaa omat kehittämisalueet.
- Todistukset taidoista, joita aiemmin on voinut olla vaikea osoittaa ja tuoda esille.
- Laajempi kuva omista taidoista sekä nykyisille että mahdollisille uusille työnantajille.
- Joustavuuden lisääntyminen, kun voit keskittyä tiettyihin taitoihin uudelleenkouluttautuessasi tai opintoja syvennettäessä.
- Saat konkreettisia todisteita elinikäiseen oppimiseen panostamisesta.
Työelämätaitoja ja henkilökohtaista kehittymistä!
Henkilökohtainen kehitys käsittää monia taitoja aina ajanhallinnasta kokonaisvaltaiseen elämänhallintaan. Henkilökohtaisen kehittymisen koulutus antaa avaimet työelämässä menestymiseen.
Lähteet: Opetushallitus, Valtioneuvosto, Euroopan komissio, Laurea