Työvoimakoulutus on koulutusta, joka tähtää työllistymiseen. Työvoimakoulutuksen tavoitteena on suorittaa perustutkinto, ammattitutkinto, erikoisammattitutkinto tai näiden osia samalla työtä tehden. Työvoimakoulutukseen sisältyy niin käytäntöä kuin teoriaa: työkokemuksen kartuttamista ja teoriaosa.
Suorittamasi tutkinto ja työn kautta lisääntynyt osaaminen auttavat työpaikan saamisessa. Haussa oleviin työvoimakoulutuksiin voit tutustua täällä:
Kun on kyse työvoimakoulutuksesta, oppilaitos tai muu kouluttajataho tekee yhteistyötä TE-palveluiden kanssa koulutuksen järjestämisessä. Voit siis löytää työvoimakoulutuksia monista eri kanavista, kuten oppilaitosten sivuilta, Koulutus.fi:stä tai TE-palveluiden sivuilta. Muista, että ilmoittautuminen tehdään yleensä nimenomaan TE-palveluille, mutta usein myös työvoimakouluttajalle (oppilaitos tai koulutusyritys) tulee täyttää hakulomake. Perehdy siis tarkkaan kiinnostavan koulutuksen hakuohjeisiin tai kysy lisätietoja kouluttajalta.
Löydä itsellesi sopiva työvoimakoulutus
Mitä nämä kaikki eri termit oikein ovat?
Työvoimapoliittinen koulutus on toinen nimitys työvoimakoulutukselle.
RekryKoulutus eli rekrytoiva koulutus tarjoaa helpotusta työkokemuksen tai täsmäosaamisen puutteeseen. Rekrytoivassa koulutuksessa kehitetään omaa osaamistaan paremmin työelämän tarpeita vastaavaksi. RekryKoulutus on työelämälähtöistä lisä- ja täydennyskoulutusta. RekryKoulutuksena ei siis suoriteta tutkintoja tai tutkintojen osia.
RekryKoulutuksen lähtökohtana ovat aina yritysten oikeat osaamis- ja rekrytointitarpeet. Koulutuksen tavoitteena on saada vakituinen työpaikka koulutuksen päätteeksi. RekryKoulutus kestää 3 - 9 kuukautta, kuitenkin vähintään 10 koulutuspäivää.
F.E.C. (Further Educated with Companies) -ohjelmat tähtäävät nopeaan työllistämiseen yhdistämällä työtä etsivän ja osaavaa työvoimaa tarvitsevan työnantajan jatkokoulutuksen avulla. Ohjelman aikana vuorottelevat tietopuolinen opetus ja käytännön työskentely. Ohjelman kokonaiskesto on noin 6 kk. Koulutus on suunnattu korkeasti koulutetuille / asiantuntijatehtävissä olleille työttömille ja työttömyysuhan alaisille henkilöille.
Omaehtoinen koulutus on tavallaan myös yksi työvoimakoulutuksen haara. Omaehtoisena koulutuksena voi suorittaa tutkinnon osia tai kokonaisen tutkinnon. Omaehtoinen koulutus voi olla päätoimista tai osa-aikaista opiskelua. Koulutus sisältää sekä teoriaa että työssäoppimista.
Sopiiko työvoimakoulutus minulle?
-
Työvoimakoulutus on suunnattu ensisijaisesti työttömille ja henkilöille, joiden työt ovat loppumassa. Töissäkin oleva voi kuitenkin tulla valituksi.
-
Työvoimakoulutukset ovat aikuiskoulutusta, joten kohderyhmää ovat erityisesti yli 20-vuotiaat.
-
Opiskelijoiksi valitaan henkilöitä, jotka soveltuvat kysessä olevaan koulutukseen ja sen tavoitteena olevaan työhön. Tämä tarkoittaa, että opiskelijan tulee sopia alalle taitojensa, ominaisuuksiensa ja terveydellisen tilansa perusteella.
-
Kiinnostuksesi ja motivaatiosi opiskeluun vaikuttavat valintaan paljoon. Mieti siis, onko opiskeltava ala sinun juttusi. Valinnassa arvioidaan myös koulutustaustaasi, työkokemustasi ja sitä, millainen vaikutus koulutuksella on työllistymiseesi.
-
TE-toimiston pitää todeta hakijan koulutustarve. Jos siis vastaat yllä mainittuihin kriteereihin ja olet motivoitunut palaamaan työelämään kouluttautumalla tai innokas uudelleenkouluttautumaan alalle, jonka työllisyystilanne on hyvä, voi työvoimakoulutus olla juttusi!
Miten rahoitan opintoni?
Työvoimakoulutus on osallistujalle maksutonta. Joidenkin työvoimakoulutuksten kohdalla kustannettavaksi saattaa tulla esimerkiksi alalla vaadittavat lupa- ja korttimaksut.
Työvoimakoulutukseen osallistuva saa koulutusajalta sitä työttömyysetuutta, johon hänellä olisi oikeus työttömänä ollessaan sekä kulukorvausta. Työttömyysetuus voi olla asiopäivärahaa, peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea.
Omaehtoisena koulutuksena suoritetut perustutkinnot ovat maksuttomia. Ammattitutkinnoista ja erikoisammattitutkinnoista peritään kohtuullinen maksu. Opiskelija maksaa itse vapaaehtoiset, opiskelijan haltuun jäävät kirjat, työvaatteet ja turvavarusteet. TE-toimiston ja kuntakokeilun asiakkaat voivat hakea työttömyysetuutta omaehtoiseen opiskeluun.
Lue lisää aikuisopiskelijan rahoitusvaihtoehdoista Opintojen rahoitus -oppaasta.
Miten haen työvoimakoulutukseen?
Työvoimakoulutuksen voi löytää monta kautta, mutta varsinainen koulutukseen hakeutuminen tapahtuu ensisijaisesti verkossa, TE-toimiston sivuilla. Kun kiinnostava koulutus on löytynyt, voit hakea mukaan vaikka heti täyttämällä hakemuksen. Lähetetty hakemus ohjautuu koulutuksen opiskelijavalinnoista vastaavalle TE-toimistolle.
TE-toimisto tekee opiskelijavalinnat hakemuksien sekä tarvittaessa soveltuvuuskokeiden ja haastatteluiden pohjalta. Kun opiskelijat on valittu, ilmoittavat he päätöksestä hakijoille. Opiskelijavalinnassa arvioidaan koulutustaustaa, työkokemusta ja sitä, millainen vaikutus koulutuksella on hakijan työllistymiseen. Kiinnostus ja motivaatio opiskelua, opiskeltavaa alaa ja työllistymistä kohtaan ovat erittäin tärkeitä valintaan vaikuttavia tekijöitä.
Opiskelijat valitaan hakemusten, haastattelujen ja tarvittaessa soveltuvuuskokeiden perusteella. Valinnoista vastaava TE-toimisto ilmoittaa päätöksestä hakijoille kirjeitse n. 1 kk kuluessa koulutuksen hakuajan päättymisestä.
Tietoa koulutukseen hakeutumisesta ja koulutuksen aikaisista taloudellisista etuuksista saa valtakunnallisesta Työlinjan koulutusneuvonnasta, joka on avoinna ma-pe klo 9-16.15. Saat yhteyden neuvontaan puhelimitse numerosta 0295 020 702 tai lähettämällä viestin Työmarkkinatorin sähköisellä lomakkeella. Koulutusneuvonnan chat-palvelu on auki TE-palvelujen sivuilla ma-pe klo 9.00-11.00. Koulutusneuvojat tavoittaa myös koulutusneuvonnan Facebook-sivuilla.