Palkka-avoimuusdirektiivi – mikä muuttuu ja miten valmistautua?
EU:n uuden palkka-avoimuusdirektiivin (2023/970/EU) myötä työnantajat niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla kohtaavat uusia vaatimuksia palkkojen läpinäkyvyyden suhteen. Tämä koulutus on suunniteltu antamaan sinulle kattava ymmärrys direktiivistä, sen keskeisestä sisällöstä ja vaatimuksista sekä tarjoamaan tietoa ja työkaluja palkka-avoimen kulttuurin rakentamiseen organisaatiossasi.
Käymme läpi direktiivin taustaa, tavoitteita ja soveltamisalaa sekä perehdymme työnantajien velvollisuuksiin palkka-avoimuuden varmistamisessa. Koulutuksessa syvennymme myös siihen, miten palkkausperusteiden avoimuus voidaan toteuttaa rekrytoinnissa ja miten työntekijöiden oikeus saada tietoa palkkatasoista voidaan toteuttaa.
Lisäksi tarjoamme konkreettisia esimerkkejä ja parhaita käytäntöjä palkka-avoimuuden toteuttamiseksi käytännössä, keskittyen erityisesti prosesseihin ja käytäntöihin, jotka edistävät avoimuuden kulttuuria yrityksessä. Tämän koulutuksen tavoitteena on varmistaa, että tiedät, mikä muuttuu ja saat tietoa, jolla pystyt johtamaan organisaatiosi kohti avoimempaa ja läpinäkyvämpää palkkapolitiikkaa sekä rakentamaan hyvää työnantajakuvaa.
Seuraavat toteutukset
Kohderyhmä
Uusi palkka-avoimuusdirektiivi vaikuttaa kaikkiin yrityksiin eri aloilla. Koulutus sopii siis kaikille yrityksille toimialasta ja koosta riippumatta.
Koulutus on suunnattu erityisesti HR-ammattilaisille, palkanlaskijoille, työnantajien edustajille, esimiehille ja johdolle.
Aikataulu
OHJELMA
klo 12-13.45 Palkka-avoimuusdirektiivin perusta, keskeinen sisältö, vaatimukset ja seuranta (Topi Ronkainen)
Perusta ja soveltamisala
- Direktiivin tausta ja tavoitteet
- Direktiivin soveltamisala ja kattavuus
Keskeiset käsitteet ja määritelmät
- Palkka-avoimuus ja sen merkitys
- Sukupuoleen perustuva palkkaero ja sen laskeminen
Direktiivin keskeiset vaatimukset
- Työnantajien velvollisuudet palkka-avoimuuden varmistamisessa
- Palkkausperusteiden avoimuus työpaikkailmoituksissa
- Työntekijöiden oikeus saada tietoa palkkatasoista
Seuraukset ja valvonta
- Oikeudelliset seuraamukset direktiivin noudattamatta jättämisestä
- Direktiivin valvonnan mekanismit ja viranomaisten rooli
klo 13.45-14 Tauko
klo 14-15.45 Palkka-avoimuuden ABC (Kaisa Seppälä)
Palkka-avoimuuden toteuttaminen käytännössä
- Valmistautuminen palkka-avoimuusdirektiiviin
- Palkka-avoimuus osana kulttuuria
- Prosessit ja käytännöt palkka-avoimuuden edistämiseksi yrityksissä
Case-esimerkit ja parhaat käytännöt
- Esimerkkejä palkka-avoimuudesta eri yrityksissä
- Yleisimmät haasteet ja niiden ratkaiseminen
klo15.45-16 Yhteenveto
Loppuyhteenveto ja seuraavat askeleet
- Koulutuksen keskeiset opit ja toimenpiteet, jotka osallistujat voivat ottaa käyttöön
klo 16 Koulutus päättyy
Koulutuspaikka
Koulutus toteutetaanetäopetuksena verkon välityksellä (livevideo-opetus Zoomilla), ei tallennetta. Saat sähköpostiisi osallistumislinkin ennen koulutuksen alkua. Voit osallistua tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Tarvitset toimivan nettiyhteyden ja tietokoneen peruskäyttötaidot.
Kouluttaja
Topi Ronkainen on kokenut työoikeusjuristi, joka tarjoaa asiantuntijapalveluita suomalaisille liikeyrityksille ja julkisyhteisöille. Hän on yrittäjä lakiasiaintoimistossa Litigate.fi, joka on erikoistunut työoikeuteen, sopimusoikeuteen ja riidanratkaisuun. Topin erikoisalaa ovat työ- ja virkasuhdeasiat, niihin liittyvät riita-, rikos- sekä sopimusasiat. Hän on tunnettu kyvystään ratkaista monimutkaisia työoikeudellisia pulmatilanteita sekä strategisesta lähestymistavastaan, joka tukee yritysten kasvua ja kehitystä.
Kaisa Seppälä on HR-alan uudistaja ja advisor, joka toimii liiketoiminta- ja kasvujohtajana HR-alan start-up-yrityksessä Notarecilla ja konsultoi eri toimialojen kasvuyrityksiä erilaisissa kasvun vaiheissa. Hänen erikoisalaansa ovat moderni henkilöstöjohtaminen, rekrytointi ja organisaatioiden kehittäminen. Kaisa tunnetaan myös kokeneena kouluttajana ja puhujana, joka yhdistää syvällisen asiantuntemuksensa innostavaan esitystyyliin. Kaisa on omistautunut auttamaan yrityksiä saavuttamaan menestystä ja luomaan merkityksellisiä työympäristöjä.
Kustannukset
330 €. Hinta ei sisällä eikä siihen lisätä arvonlisäveroa.
Hinta voimassa verkkomaksulla maksettaessa. Laskutuslisä 5 €.
Ota yhteyttä
Turun kesäyliopisto – kaikille avointa kaikkina vuodenaikoina
Turun kesäyliopisto tarjoaa yksilöille, ammattiryhmille ja organisaatioille mahdollisuuden kehittymiseen ja oppimisen iloon elämän eri vaiheissa. Opetus on avointa kaikille iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta. Kursseja ja koulutuksia erilaisiin koulutustarpeisiin on saatavilla ympäri vuoden. Turun kesäyliopiston monipuolisesta tarjonnasta löytyy kursseja niin oman osaamisen kehittämiseen,...
Lue lisää kouluttajasta Turun kesäyliopisto ja katso koulutustarjonta täältä