Ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksiin erikoistunut osaaja
Ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksiin erikoistunut osaaja 20 op -koulutuksen keskiössä on ilmastonmuutoksen terveysvaikutusten ymmärtäminen, terveyshaittojen ennaltaehkäisy ja hoito.
Hyvinvointialueilla sekä yksityisellä sektorilla on huomattu ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat uudenlaiset terveysuhat sekä tarve muokata toimintoja entistäkin ympäristöystävällisemmiksi. Ilmastonmuutoksen vaikutusten hallinta ja sopeutuminen edellyttävät uusia käytäntöjä ja innovaatioita terveydenhuollon toiminnassa. Tämä vaatii terveydenhuollon ammattilaisilta täysin uudenlaista mukautumista sekä uusia taitoja ja tietoja ongelmien ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi.
Ympäristöystävällisten käytäntöjen edistäminen ja jalkauttaminen terveydenhuollon yksiköissä ovat tulevaisuudessa tärkeässä roolissa osana ilmastonmuutoksen torjuntaa. Koulutukseen osallistuneet pääsevät verkostoitumaan terveydenhuollon ja ympäristöalan ammattilaisten kanssa sekä voivat vaikuttaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon sekä edistää kestävää kehitystä. Koulutuksen jälkeen osallistujan on mahdollista suunnata uraansa aihealueen hankkeiden pariin sekä asiantuntijatyöhön.
Sisältö
Koulutuksen sisällöt sekä osaamistavoitteet suunnitellaan yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen, Ilmatieteen laitoksen, Suomen Punaisen Ristin, Etelä-Karjalan liiton, Climate Health Solutions Oy:n, Etelä-Karjalan hyvinvointialueen sekä Päijät-Hämeen hyvinvointialueen kanssa syksyn 2024 aikana yhteissuunnittelun työpajoissa. Koulutuksen tarkennetut sisällöt lisätään vuoden 2024 loppuun mennessä.
- Ilmastonmuutos hoitotyössä (10 op)
- Ilmastoystävällinen terveydenhuolto ja muutokseen sopeutuminen (5 op)
- Ilmasto ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen (5 op)
Seuraavat toteutukset
Kohderyhmä
Sairaanhoitajat, terveydenhoitajat, kätilöt, ensihoitajat sekä lääkärit.
Koulutus on suunnattu kaikille hoitotyötä tekeville korkeakoulututkinnon (AMK) suorittaneille sairaanhoitajille, terveydenhoitajille, kätilöille ja ensihoitajille tai vastaavan opistotason tutkinnon suorittaneille. Eteenkin heille, jotka työskentelevät ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksien riskiryhmissä olevien parissa. Tällaisia ovat mm. perusterveydenhuollon ja neuvolan ammattilaiset, sekä maahanmuuttajien terveystarkastuksia tekevät ja maahanmuuttoviraston terveyspalveluita tuottavat ammattilaiset. Myös lääkärit ovat tervetulleita osallistumaan koulutukseen.
Aikataulu
11.3. - 4.11.2025
Koulutuspäivät toteutetaan reaaliajassa verkossa klo 9.00 - 16.00.
Kevät 2025
- 11. - 12.3.2025
- 8. - 9.4.2025
- 14.5.2025
Syksy 2025
- 17. - 18.9.2025
- 8. - 9.10.2025
- 4.11.2025
Koulutuspaikka
Verkkototeutus
Kustannukset
Koulutus on opiskelijoille ja opiskelijoiden työnantajille maksuton.
Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Ota yhteyttä
LAB-ammattikorkeakoulu
LAB-ammattikorkeakoulu on työelämän innovaatiokorkeakoulu, jonka vahvuuksia ovat kiertotalous, design, innovaatiot sekä hyvinvointi. LAB toimii Lahdessa, Lappeenrannassa sekä verkossa ja tarjoaa koulutusta viidellä eri alalla: sosiaali- ja terveysala tekniikka liiketalous hotelli-, ravintola- ja matkailuala muotoilu, kuvataide ja visuaalinen viestintä LABilla on...
Lue lisää kouluttajasta LAB-ammattikorkeakoulu ja katso koulutustarjonta täältä