Tarjoilija | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Tarjoilija on haluttu asiakaspalvelun ammattilainen!
Tarjoilijana sinä vastaat esimerkiksi ruokien ja juomien myynnistä ja tarjoilusta sekä erilaisista tilaus- ja edustustarjoiluista. Tarjoilijan tehtäviin kuuluu myös asiakastilojen kunnostaminen ja myytävien tuotteiden esille laittaminen. Asiakaspalvelutyössä teet yhteistyötä toimipaikkasi muun henkilöstön kanssa asiakkaiden viihtyvyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.
Tarjoilutaidon lisäksi tarjoilijoilta vaaditaan kokonaisuuksien hahmottamista, siivous- ja hygieniataitoja, erilaisten juomien valmistus- ja myyntitaitoa sekä innovointitaitoa. Tarjoilijana voit myös erikoistua baarimestarin tehtäviin.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa sinulle tarjoilijan perusammattitaidon, jolloin sinulla on hyvät mahdollisuudet työllistyä lounasravintolaan, henkilöstöravintolaan tai á la carte ravintolaan.
Tarjoilijat ja palveluvastaavat työllistyvät hyvin ja heistä on jopa pulaa. Ravintola-alalla on paljon päivä- ja ilta-aikaan sekä viikonloppuisin toimivia yrityksiä ja toimijoita. Suurtalouskeittiöissä työajat painottuvat arkipäiviin. Ravitsemisala tarjoaakin monipuolisen mahdollisuuden sopeuttaa työtä erilaisiin elämänvaiheisiin.
Käytännön toteutus
Opiskelu pitää sisällään lähi- ja verkko-opetusta, itsenäistä opiskelua sekä oppimista työpaikalla. Opiskelua voi olla alan luonteen mukaisesti myös iltaisin ja viikonloppuisin. Jokaisen opintopolku suunnitellaan yksilöllisesti.
Koko tutkinnon suorittamisen sijaan tutkinnosta on mahdollista suorittaa vain esim. yksi osa, joka palvelee juuri tämänhetkistä tarvettasi.
Koulutuksen kesto on aiemmasta kokemuksesta riippuen keskimäärin 1,5–3 vuotta.
Koulutuksen sisältö
Tutkinto muodostuu kaikille pakollisista (20 osp), osaamisalalle pakollisista (65 osp), valinnaisista (60 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Kaikille pakollinen tutkinnon osa:
- Ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osp)
Asiakaspalvelun osaamisalan kaksi pakollista tutkinnon osaa (65 osp):
- Ravintolan asiakaspalvelu ja myynti (25osp)
- Annosruokien ja juomien tarjoilu (40 osp)
Valinnaisia tutkinnon osia ovat:
- À la carte -ruoanvalmistus (30 osp)
- À la carte -tarjoilu (30 osp)
- 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (20 osp)
- Juomien myynti ja tarjoilu (25 osp)
- Kahvilapalvelut (15 osp)
- Katu- ja pikaruokapalvelut (10 osp)
- Laivatalouspalvelut (20 osp)
- Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (15 osp)
- Palvelukeittiön toiminnot (15 osp)
- Ruoka- tai juomatuotteiden tuotteistaminen (15 osp)
- Suurkeittiön ruokatuotanto (25 osp)
- Tilaus- ja juhlatarjoilu (25 osp)
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistus (25 osp)
- Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen (15 osp)
- Huippuosaajana toimiminen (15 osp)
- Ilmastovastuullinen toiminta (15 osp)
- Kansanvälisessä työympäristössä toimiminen (15 osp)
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen (5 osp)
- Yritystoiminnan suunnittelu (15 osp)
- Yrityksessä toimiminen (15 osp)
Yhteiset tutkinnon osat (35 osp):
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (11 osp)
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen (6 osp)
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen (9 osp)
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Jos haluat lisätietoa aiheesta Tarjoilija | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan koulutuksen järjestäjälle.Seuraavat toteutukset
Kohderyhmä
Koulutus on tarkoitettu ravintola-alalla työskenteleville, jotka haluavat suorittaa perustutkinnon ja kehittää ammatillista osaamistaan uudelle tasolle.
Hakijoilta edellytetään alalle soveltuvuutta, kuten hyvää terveyttä ja toimintakykyä sekä hyvää suomen kielen osaamista. Koulutuksessa vaadittava suomen kielen taitotaso on B1.
Tutkinto / todistus
Tarjoilija, ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Jatko-opinnot
Tutkinnon suoritettuasi sinulla on jatko-opintokelpoisuus sekä ammattikorkeakouluun että yliopistoon.
Luonteva jatko-opintoväylä ravintola- ja catering-alan perustutkinnon suorittaneelle on esimerkiksi ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto, ruokapalvelujen ammattitutkinto, erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto tai majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinto.
Careerian tutkinto-opiskelijana voit suorittaa ammattikorkeakouluopintoja osana tutkintoa ja näin parantaa jatko-opintovalmiuksiasi.
Kustannukset
Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet.
Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.
Kustannukset opiskelijoille, joita maksuttomuus ei koske (jatkuvan haun opiskelijat) ovat noin 250 € (työasut, jalkineet, opiskelumateriaalit).
Ota yhteyttä
Careeria – huomisen tekijöille
Monialaisesta Careeriasta valmistuu huomispäivän huippuosaajia ja tulevaisuuden tekijöitä, joista moni toimii usealla kielellä ja luo uusia uria kansainvälisessä ympäristössä. Careeria kouluttaa nuoria ja aikuisia suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, ja sillä on myös omaa oppisopimustoimintaa. Careerian tarjonta kattaa parikymmentä eri koulutusalaa,...
Lue lisää kouluttajasta Careeria ja katso koulutustarjonta täältä