Sosiaali- ja terveysalan turvakorttikoulutus
Sosiaali- ja terveysalan turvakorttikoulutus on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhoitoalalla työskenteleville henkilöille. Turvakorttikoulutus antaa valmiudet onnettomuuksien ennaltaehkäisyyn ja oikeaan toimintaan onnettomuustilanteessa sosiaali- ja terveysalan työpaikassa. Koulutuksen hyväksyttävästi suorittanut saa sosiaali- ja terveydenhuollon turvakortin, joka on voimassa viisi vuotta. Koulutuksen kesto on noin kahdeksan tuntia.
Sosiaali- ja terveysalan turvakorttikoulutuksen tarkoituksena on:
- auttaa havaitsemaan työpaikalla piileviä riskejä
- aktivoida ja opettaa ehkäisemään riskejä
- antaa valmiudet varautua vaaratilanteisiin
- antaa valmiudet huolehtia omasta ja muiden turvallisuudesta.
Sosiaali- ja terveysalan turvakortin kurssinjohtajakoulutus
Organisaatiot voivat kouluttaa omasta henkilöstöstään turvakorttikouluttajan ja toteuttaa siten turvallisuuskoulutusta sisäisesti, oman työyhteisön turvallisuuden kehittämiseksi.
Sosiaali- ja terveysalan turvakortin kurssinjohtajakoulutus on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalan oppilaitosten opettajille, turvallisuuskouluttajille sekä organisaatioille, jotka haluavat sisäisen turvakorttikouluttajan henkilöstönsä parista.
Koulutukseen voivat osallistua henkilöt, joilla on vankka sosiaali- ja terveydenhuollon tai turvallisuusalan tausta, kokemusta opettamisesta tai hyvät koulutustaidot, hallinnollista osaamista sekä perehtyneisyyttä toimialan turvallisuusasioihin. Uusilla kurssinjohtajakoulutukseen hakeutuvilla henkilöillä tulee olla voimassa oleva sosiaali- ja terveysalan turvakortti.
Sosiaali- ja terveysalan turvakortin kurssinjohtajakoulutus sopii niin uusille kuin vanhoillekin kurssinjohtajille: uudet voivat kurssin kautta pätevöityä kurssinjohtajaksi ja jo aiemmin pätevöityneet voivat kehittää ja syventää taitojaan kurssinjohtajana.
HFR-koulutus
Hallittu fyysinen rajoittaminen (HFR) tarkoittaa hankalissa asiakastilanteissa käytettävää tekniikkaa, jonka avulla voidaan rajoittaa inhimillisin keinoin kontrolloimatonta ja mahdollisesti aggressiivista käyttäytymistä. HFR-hallintatekniikka ei perustu voimankäyttöön, vaan tärkeä osa tekniikkaa on ennaltaehkäisy ja vuorovaikutus aggressiotilanteissa. HFR-koulutus sisältää sekä teoriaa että harjoittelua.
HFR-koulutus on tarkoitettu kaikille sellaisille sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan työyhteisöille ja henkilöstöryhmille, jotka haluavat kehittää työtään ja työympäristöään turvallisemmaksi niin asiakkailleen kuin henkilöstölleenkin.
Lähteet: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö