Sähkötyöturvallisuuskoulutus SFS 6002 SÄTKY (etänä)
-
Useita (2)
-
12.12.2024
-
Tilauskoulutus, Etätoteutus
-
479 EUR
Sähkötyöturvallisuuskoulutus SFS 6002
-
Oulu
-
Tilauskoulutus, Lähiopetus
-
193 EUR
Sähkötyöturvallisuus SFS 6002
-
Helsinki
-
Useita (2)
-
Lähiopetus
-
320 EUR
SFS 6002 Sähkötyöturvallisuuskortti
-
Verkossa
-
Etätoteutus, Tilauskoulutus
-
195 EUR
Sähkötyöturvallisuuskoulutus SFS 6002 (myös etänä)
-
Useita (5)
-
Useita (7)
-
Etätoteutus, Lähiopetus
-
329 EUR
Sähkötyöturvallisuuskorttikoulutus SFS 6002 (myös webinaaritoteutus)
-
Useita (6)
-
Useita (7)
-
Tilauskoulutus, Etätoteutus, Lähiopetus
-
329 EUR
Yleinen sähkötyöturvallisuus SFS 6002 verkkokurssi
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
149 EUR
Rajoitettuun sähköpätevyys 3 suorittamiseen vaadittava 25 osaamispisteen koulutus
-
Helsinki
-
27.1.2025
-
Hybriditoteutus
-
1 750 EUR
Safety at electrical work EN 50110 Online Course
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
179 EUR
Sähkö- ja automaatio asennusvalvonta
-
Kokkola
-
Lähiopetus
-
500 EUR
Koneiden sähkölaitteistostandardin SFS-EN 60204-1:2018 vaatimukset
-
Useita paikkakuntia
-
Tilauskoulutus
Suurjännitesähköasennukset: Standardi SFS 6001 uudistuu
-
Useita (3)
-
Useita (4)
-
Lähiopetus, Tilauskoulutus
-
770 EUR
Sähkölaitteistojen lämpökamerakuvaus
-
Helsinki
-
9.4.2025
-
Lähiopetus
-
570 EUR
Lämpöpumppulupakoulutus
-
Oulu
-
Lähiopetus
-
1 890 EUR
Sähkötyöturvallisuuskoulutus – suorita tai uusi sähkötyöturvallisuuskortti | SFS 6002
Sähköalan ammattitaitovaatimusten lisäksi jokaiselta sähkötöitä tekevältä vaaditaan sähkötyöturvallisuuskortti SFS 6002. Sähkötyöturvallisuuskortin voimassaoloaika on viisi vuotta, ja Suomessa sähkötöitä tekevälle henkilölle se on pakollinen. Sähkötyöturvallisuuskoulutuksia järjestetään runsaasti ympäri Suomea ja usein myös räätälöidysti yrityksen tarpeisiin. Työturvallisuuskorttien myöntämistä valvoo Työturvallisuuskeskuksen hallituksen tehtävään asettama Työturvallisuuskorttitoimikunta.
Sähkötyöturvallisuuden vaatimukset
Sähkötyökortti vaaditaan töihin, joissa sähkön vaaroja on läsnä. Turvallisuusvaatimukset on esitetty Valtioneuvoston asetuksessa sähkötyöstä ja käyttötyöstä 1435/2016. Asetuksessa on ilmoitettu sähkötöiden pakottavat ”Sähkötyön turvallisen suorittamisen olennaiset turvallisuusvaatimukset”. Nuo vaatimukset tulevat täytetyksi, kun töissä sovelletaan SFS 6002 sähkötyöturvallisuus -standardia. Vaatimukset koskevat sekä työnsä sähköturvallisuuteen opastettavia henkilöitä, että sähköalan ammattihenkilöitä.
Näissä töissä työskenteleviltä vaaditaan työtehtäviinsä (opastettu henkilö ja ammattihenkilö) soveltuva voimassa oleva sähkötyöturvallisuuskoulutus. Koulutuksen voimassaolon voi osoittaa puhelimensa mobiilikortilla tai muovisella sähkötyöturvallisuuskortilla.
Kuka tarvitsee sähkötyöturvallisuuskorttia?
Sähköasennuksia ja sähkötöitä saavat tehdä sähkötyön ammattilaiset, joilla on oikeus työntekoon. Sähkötyöturvallisuuskoulutus on suunnattu sähköalan ammattilaisille mukaan lukien työnjohto-, käyttötoiminta, suunnittelu-, opetus- ja muissa asiantuntijatehtävissä toimivat henkilöt.
Päävastuu työpaikan turvallisuudesta on aina työnantajalla. Turvallisuudesta ei pidä koskaan tinkiä ja henkilökunnalle on taattava turvallinen työympäristö, asianmukaiset varusteet ja riittävä koulutus. Työnantaja, sähkötöiden johtaja tai käytönjohtaja vastaa henkilöstön säännöllisestä sähkötyöturvallisuuskoulutuksesta.
Sähkötyöturvallisuuskortin tarkoitus
Sähkötyöturvallisuuskortti on muiden vastaavien osaamistodistusten tapaan tarkoitettu edistämään turvallisia työskentelytapoja työpaikoilla ja ehkäisemään tapaturmia sekä muita ongelmatilanteita. Voimassa oleva sähkötyöturvallisuuskortti SFS 6002 on todistus siitä, että tietotaitosi on ajan tasalla, mikä on sähkötöiden tärkein turvallisuustekijä.
Sähkötyöturvallisuus ei ole tärkeää vain sinun itsesi kannalta, vaan työturvallisuuskoulutus lisää koko työyhteisön turvallisuutta, minimoi riskejä ja motivoi työntekijöitä miettimään turvallisia toimintatapoja omassa työssään. Työtapaturmat ovat ikäviä ja kalliita, joten sähkötyöturvallisuudesta huolehtiminen todella kannattaa.
Mitä sähkötyöturvallisuuskoulutuksessa käsitellään?
Sähkötyöturvallisuus muodostuu oikeista asenteista, suojavarusteista, työvälineistä sekä työskentelytavoista. SFS 6002 koulutuksessa käsitellään sähkön aiheuttamia vaaroja, sähköistä johtuvia tapaturmia ja sähkötyöturvallisuutta koskevien keskeisiä lakeja ja säädöksiä. Sähköturvallisuuden varmistamiseksi tarvitaan selkeää vastuiden tunnistamista sekä vastuista huolehtimista. Sähkötöitä tekevänä olet vastuussa omasta työstäsi ja turvallisen työympäristön luomisessa omalta osaltasi.
Sähkötyöturvallisuuden kannalta on tärkeää, että noudatat vakiintuneita ja turvalliseksi todettuja työtapoja. Poikkeavissa tilanteissa tai uusia työmenetelmiä käyttäessä, sinun tulee aina arvioida vaaratekijät uudelleen. Työnantajan vastuulla on osoittaa sähköturvallisuustoimien valvoja ja tarvittaessa sähkötöistä on laadittava kirjalliset ohjeet henkilökunnan käyttöön.
Sähkötyöturvallisuuskoulutukseen liittyviä teemoja ovat muun muassa:
- sähkölaitteiston käyttö ja turvallisuus
- työn vaaratekijöiden arviointi
- sähkön vaarat ja tapaturmat
- hätäensiapu
- työmenetelmät
- käyttö- ja kunnossapitomenettelyt
- sähköalan töitä koskevat lait, säädökset ja asetukset
Sähkötyöturvallisuuskortin suorittaminen
Sähkötyöturvallisuuskortin suorittamiseen tähtääviä koulutuksia järjestetään runsaasti ympäri Suomen ja ne kestävät yleensä yhden päivän. Useimmat kouluttajat tarjoavat lisäksi räätälöityjä koulutustilaisuuksia ryhmille ja yritysten työntekijöille.
Yleensä koulutukset sisältävät
- sähkötyön perusteet, työtä koskevat säädökset ja standardit
- vaaratekijöiden läpikäyntiä
- asennusharjoituksia
- kysymysten läpikäyntiä
- kirjallisen kokeen
Kokeen läpäistyäsi saat todistukseksi osaamisestasi sähkötyöturvallisuuskortin, joka on voimassa viisi vuotta.
Voimassaolevan sähkötyöturvallisuuskortin voimassaoloaikaa voi jatkaa sähkötyöturvallisuuden kertauskurssilla. Koulutuksen teemat käsittelevät tiivistetyssä muodossa samoja aiheita kuin päivän mittainen sähkötyöturvallisuuskortti.
Lähteet: sähköala.fi, tukes.fi