Hygieniapassi (koulutus ja testi)
-
Useita (2)
-
Lähiopetus, Etätoteutus
Hygieniapassi (koulutus ja testi)
-
Oulu
-
10.12.2024
-
Lähiopetus
-
34 EUR-90 EUR
Hygieniapassi – koulutus ja testi
-
Helsinki
-
Lähiopetus
-
88 EUR
Hygieniapassi
-
Useita (3)
-
Lähiopetus
Hygieniapassikoulutus ja -testi
-
Järvenpää
-
Tilauskoulutus, Lähiopetus
-
111 EUR
Hygieniapassitesti
-
Helsinki
-
10.12.2024
-
Lähiopetus
-
32 EUR
Hygieniaosaamistesti
-
Hämeenlinna
-
10.12.2024
-
Tilauskoulutus, Lähiopetus
-
60 EUR
Hygieniaosaamiskoulutus ja testi
-
Hämeenlinna
-
10.12.2024
-
Tilauskoulutus, Lähiopetus
-
105 EUR
Hygieniapassitesti
-
Useita (3)
-
Useita (4)
-
Lähiopetus
-
43 EUR-96 EUR
Hygieniapassitesti
-
Järvenpää
-
Useita (2)
-
Tilauskoulutus, Lähiopetus
-
50 EUR
Haluatko suorittaa hygieniapassin?
Saadaksesi hygieniapassin, tulee sinun suorittaa hygieniapassitesti hyväksytysti. Voit valmistautua hygieniapassitestiin hygieniapassikoulutuksessa, joita järjestetään sekä perinteisinä luokkahuonekoulutuksina että verkkokoulutuksina. Varsinainen hygieniapassitesti suoritetaan paikan päällä Ruokaviraston hyväksymän hygieniapassitestaajan järjestämässä testitilaisuudessa. Testitilaisuuksia järjestetään ympäri Suomen.
Milloin tarvitaan hygieniapassia?
Hygieniapassi on todistus, joka kertoo että hallitset elintarvikkeiden käsittelyyn lliittyvän välttämättömät hygieniakäytännöt. Hygieniapassin tarkoituksena on varmistaa, että elintarvikkeita käsittelevät henkilöt ovat tietoisia elintarvikkeisiin liittyvistä hygienia-asioista. Hygieniapassilla osoitat, että hallitset elintarviketurvallisuuden ja sen säännökset.
Hygieniapassi tulee hankkia viimeistään 3 kk kuluessa työn aloittamisesta.
Kuka tarvitsee hygieniapassin?
Hygieniapassin tarvitsevat kaikki, jotka työssään käsittelevät pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Helposti pilaantuvia elintarvikkeita ovat esimerkiksi maito, liha, kala ja pilkotut kasvikset.
Hygieniapassin tarvitsee myös, jos työskentelee niin sanotussa elintarvikehuoneistossa. Niitä ovat esimerkiksi:
- kahvilat, ravintolat ja pikaruokapaikat
- elintarvikemyymälät eli kaupat, jotka myyvät ruokaa
- suurkeittiöt, leipomot ja tehtaat, joissa valmistetaan elintarvikkeita.
Hygieniapassilla tai testiin osallistumisella ei ole ikärajaa ja sen voi suorittaa halutessaan kuka vain.
Hygieniapassi on lakisääteinen. Elintarvikehygieenistä osaamista koskevat säädökset ja määräys:
- Euroopan unionin yleinen elintarvikehygienia-asetus (852/2004/EU) liite II luku 12 kohta 1
- Elintarvikelaki (297/2021)
- Ruokaviraston määräys hygieniaosaamisesta (7/2021)
Miten hygieniapassin saa?
Hygieniapassin suorittaminen ei ole monimutkaista. Ruokaviraston hyväksymiä hygieniapassitestaajia on paljon ja he järjestävät testitilaisuuksia ympäri Suomen. Etsit vain itsellesi sopivan testitilaisuuden ja ilmoittaudut mukaan hygieniapassitestiin! Kun hygienipassitesti on suoritettu hyväksytysti, saat hygieniapassitodistuksen postissa.
Jotta saisit hygienipassin, tulee testissä kysyttävät asiat hallita. Kysyttävät asiat ovat kuitenkin kaikkien opittavissa, joten älä hermoile turhia. hygieniapassitestiin voi valmistautua suorittamalla hygieniaosaamisen koulutuksen tai opiskelemalla itsenäisesti netistä löytyvän itseopiskelumateriaalin avulla.
Hygieniapassitestejä järjestävät tahot pitävät yleensä myös koulutuksia hygieniaosaamisesta. Usein aikataulut on on järjestetty niin, että voit osallistua ensin hygieniaosaamisen koulutukseen (esim. aamusta iltapäivään) ja sen jälkeen siirtyä suoraan testitilaisuuteen suorittamaan hygieniapassia.
Mitä hygieniapassitestissä kysytään?
Oikeastaan kyse ei ole kysymyksistä vaan väittämistä. Hygieniapassitestin 40 väittämää kattavat kaikki elintarvikehygienian eri osa-alueet. Väittämissä esiintyy esimerkiksi sellaisia asioita kuin mikrobit, säilytys ja säilöntä, kuumentaminen, virukset, ruokamyrkytys, haittaeläimet ja omavalvonta.
Kuten mainittu, testi on läpäistävissä, mutta asiat pitää sisäistää. Veikkaamalla saat testistä hyvin todennäköisesti hylätyn tuloksen. Väittämät pitää lukea tarkkaan ja miettiä vastausta nimenomaan elintarvikehygien käytännön toteuttamisen kannalta. Ruokavirasto on ilmoittanut, että oikeaa vastausta ei aina löydy lainsäädännöstä, vaan vastaukset voivat perustua myös esimerkiksi hyviin hygieenisiin käytäntöihin. Tämä saattaa tarkoittaa, että absoluuttista totuutta ei ole olemassa, mutta toinen vastaus on elintarvikehygienian kannalta parempi vaihtoehto kuin toinen. Tätä osaamista ja ymmärrystä tarvitsee myös käytännössä elintarvikkeiden parissa työskennellessä.
Minkälainen hygieniapassitesti on?
Hygieniapassitesti sisältää aina 40 väittämää, joissa on vastausvaihtoehtoinan "oikein" tai "väärin". Läpipääsyyn tarvitaan vähintään 34 oikeaa vastausta. Asiat on siis syytä opetella hyvin. Vääristä vastauksista ei kuitenkaan tule miinuspisteitä, joten kuudella väärin menneellä vastauksella voi vielä läpäistä kokeen. Kokeessa annetaan vastausaikaa 45 minuuttia. Minimiaika, joka testiin pitää käyttää on 20 minuuttia.
Kuinka kauan hygieniapassi on voimassa?
Hygieniapassi on voimassa toistaiseksi. Se tarkoittaa, että kun olet hygieniapassin kerran suorittanut, ei sitä voi sinulta pois viedä muu kuin hygieniaosaamista koskeva lakimuutos. Hygieniapassi tulee voimaan kun se on myönnetty eli hyväksytyn testin suorittamisesta alkaen.
Jos hygieniapassin molemmat osat katoavat, uuden hygieniapassin voi pyytää alkuperäiseltä hygieniapassitestaajalta. Testilomakkeiden arkistointiaika on viisi vuotta, jonka jälkeen uuden hygieniapassin voi saada vain läpäisemällä uuden hygieniapassitestin.
Hygieniapassin hinta ja suorituskieli
Hygieniapassille ei ole tiettyä, koko Suomen kattavaa hintaa. Passin suorittaminen maksaa testaajan asettaman testi- ja/tai kurssimaksun verran. Hinnat siis vaihtelevat, joten tiedustele hinta aina testaaja- tai kouluttajakohtaisesti. Pelkän testin suorittaminen on hieman edullisempaa kuin koulutus ja testi -yhdistelmän suorittaminen. Jokaisesta testiyrityksestä pitää maksaa erikseen, joten testin läpäisemiseen kannattaa panostaa. Hygieniapassintestin hinta on alkaen 44 euroa. Muita kustannuksia ovat hygieniapassin toimituskulut sekä Ruokavirastolle maksettava kuuden euron arvoinen viranomaismaksu.
Hygieniapassitestejä järjestetään yleisimmin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Myös muita kieliä on saatavilla. Kielitarjonta riippuu kouluttajasta, joten kysy suorituskielistä tarpeen mukaan hygieniapassitestaajilta/-kouluttajilta. Myös selkokielisiä toteutuksia kannattaa tiedustella.
Mitä jos en läpäise hygieniatestiä?
Jos osallistuja ei läpäise hygieniapassitestiä, asia selvitetään ensisijaisesti hygieniapassitestaajan kanssa. Tämän jälkeen osallistujalla on mahdollisuus halutessaan tehdä asiasta oikaisuvaatimus Ruokavirastoon.
Hygieniapassikoulutus netissä
Voit suorittaa hygieniapassikoulutuksen myös netissä paikasta ja ajasta riippumatta. Hygieniapassitesti suoritetaan aina paikan päällä hygieniapassitestaajan ilmoittamissa tiloissa.
Hygieniapassin tarkoitus
Hygieniapassilla pyritään varmistamaan elintarviketeollisuudessa työskentelevien henkilöiden perustiedot hygieniasta. Tämä lisää yleisten hygieniasairauksien jäljittävyyttä ja hallittavuutta. Hygieniatietojen puuttellisuus työskentelytavoissa ja menetelmissä aiheuttaa tartuntatauteja. Hygieniapassia vaaditaan käytännössä jokaisella alalla, jossa käsitellään, valmistetaan tai tarjoillaan pakkaamattomia ja helposti pilaantuvia elintarvikkeita.
Ruokavirasto on asioista vastaava viranomaistaho Suomessa. Paikalliset elintarvikevalvontaviranomaiset valvovat elintarvikehuoneistojen toimintaa jatkuvasti. Hygieniapassin puuttuminen tai voimassaolo selkeyttää vastuukysymyksiä lain edessä.
Hygieniapassin suorittaminen on hyvin suosittua myös nuorten joukossa. Useat työskentelevät koulu- ja opiskeluaikanaan kesäisin tai opiskelun ohella vaikkapa ravintola-alan tehtävissä, joissa hygieniapassi on pakollinen. Jos olet itse vastaavassa tilanteessa ja olet jo saanut työpaikan, jossa hygienipassia tarvitaan, tiedustele työnantajaltasi, maksaako yritys passin vai maksatko sen itse. Jos tähtäät töihin elintarvikealalle, kannattaa hygieniapassi suorittaa jo valmiiksi. Se edesauttaa työpaikan saamista.
Lähteet: Ruokavirasto.fi