Osaatko auttaa hätätilanteessa? Ensiapukurssi antaa varmuutta ja taitoa auttaa, kun tilanne sitä vaatii
Ensiapukurssi antaa maallikolle tarvittavan tietotaidon ihmisten auttamiseksi onnettomuustilanteessa. Nopea ensiapu on usein ratkaisevassa asemassa henkilön hengen pelastamisessa, eikä erityistä ammattitaitoa tai välineistöä vaadita. Jopa Suomen laki määrää, että jokaisen on autettava parhaansa mukaan onnettomuustilanteen sattuessa.
Onnettomuuden hetkellä on tärkeää osata toimia nopeasti ja oikein, sillä nopea ensiapu voi pelastaa kollegasi tai läheisesi. Osallistumalla ensiapukurssille opit ensiavun perusteet ja tiedät, miten toimia ensiaputilanteessa. Päivittämällä ensiaputaitojasi säännöllisin väliajoin varmistat, että osaat toimia tiukan paikan tullen.
Ensiapukursseja on erilaisia
Ensiapukursseja järjestetään eri mittaisina ja sisältöisinä. Toiminta ensiaputilanteessa tulee kuitenkin tutuksi kaikilla kursseilla.
ENSIAPUKURSSI 1 (EA 1 TAI ENSIAPU 1)
Ensiapukurssi 1 on ensiavun peruskurssi ja soveltuu kaikille. EA 1 -kurssin suorittanut hallitsee ensiavun antamisen perusteet. Ensiapukurssi EA 1 -kurssitodistus on voimassa kolme vuotta. Saat kurssista myös ensiapukortin, eli pätevyystodistuksen.
EA 1 -kurssin sisältö:
- toiminta auttamistilanteessa
- tajuttoman henkilön tunnistaminen ja ensiapu
- painelu-puhalluselvytys sekä neuvovan defibrillaattorin käyttö
- tukehtumassa olevan henkilön ensiapu
- raajassa olevan suuren verenvuodon tyrehdyttäminen
- sokki
- tavallisimpien sairauskohtausten ensiapu
- tyypillisimpien haavojen ja palovammojen ensiapu
- nivelvammojen ja murtumien ensiapu
- muut tapaturmat
- myrkytyksien ensiapu
- tapaturmien ehkäisy
- terveyden edistäminen
- henkinen ensiapu
- tarvittaessa ryhmäkohtaisia painotuksia
ENSIAPUKURSSI 2 (EA 2 TAI ENSIAPU 2)
Ensiapukurssi 2 on ensiavun jatko- tai kertauskurssi niille, joiden EA 1 -kortti on edelleen voimassa. EA 2 -kurssin suorittanut osaa ehkäistä tapaturmia sekä aloittaa ensiavun antamisen tavallisimmissa sairaus- ja onnettomuustilanteissa oleville henkilöille ja myös haasteellisemmissa ensiapua vaativissa tilanteissa. Ensiapukurssi EA 2 -kurssitodistus on voimassa kolme vuotta.
EA 2 -kurssin sisältö:
- Auttamistoiminta ensiapua vaativissa tilanteissa
- Hätäensiapu:
- Peruselvytys; aikuinen, lapsi ja vauva
- tajuttomalle annettava ensiapu
- verenkierron häiriötila (sokki)
- vierasesine hengitysteissä
- Vammamekanismin merkitys vamman synnyssä:
- Loukkaantuneen tutkiminen ensiavun antamiseksi
- Rintakehän, vatsan ja lantion vammat sekä sisäiset verenvuodot
- Ranka- ja raajavammat
- Pään- ja kasvojen vammat
- Vammojen ensiapu
- Murtumat
- Nivel- sekä pehmytosavammat
- Rasitus- ja lihasvammat
- Loukkaantuneen tilan seuranta ja tarkkailu
- Ensiapuasennot, loukkaantuneen suojaaminen ja siirrot sekä kuljetukset
- Ensiapu ja ehkäisy kylmän aiheuttamissa vammoissa
- Ensiapu ja ehkäisy lämmön aiheuttamissa sairastumisissa
- Ryhmäkohtaiset erityisaiheet
HÄTÄENSIAPUKURSSI
Hätäensiapukurssin suorittanut osaa aloittaa hätäensiavun antamisen. Hätäensiapukurssin kurssitodistus on voimassa kolme vuotta. Se sopii myös kertauskurssiksi, jolla voit jatkaa voimassa olevaa Ensiapukurssi EA 1- tai EA 2 -todistuksen voimassaoloa kolmella vuodella. Hätäensiapukurssin sisältö riippuu kurssin pituudesta. Kursseja järjestetään neljän, viiden, kuuden, seitsemän ja kahdeksan tunnin mittaisina.
Hätäensiapukurssin sisältö:
- Toiminta auttamis- tai onnettomuustilanteessa
- Tajuttoman henkilön ensiapu
- Aikuisen peruselvytys ja defibrillaattorin käyttö
- Lapsen ja vauvan elvytys
- Vierasesine hengitysteissä, aikuinen, lapsi ja vauva
- Sairauskohtaukset
- Erilaiset haavatyypit
- Suuret verenvuodot sekä verenkierron häiriötila (sokki)
- Palovammat
Ensiapukoulutus yritykselle räätälöitynä
Kätevä tapa päivittää työntekijöiden ensiaputaidot kerralla on pyytää tarjous yritykselle räätälöidystä ensiapukoulutuksesta. Räätälöity ensiapukoulutus voidaan järjestää esimerkiksi asiakkaan työpaikalla tai muussa koulutukselle varatussa tilassa. Räätälöidyssä ensiapukoulutuksessa voidaan myös huomioida tilaajan työpaikan olosuhteet ja tapaturmariskit. Sähköalan ensiapukoulutus on esimerkki tietylle toimialalle suunnatusta ensiapukurssista.
Ensiapukoulutus verkossa
Ensiapukoulutus EA 1 ja eri mittaiset hätäensiapukurssit ovat nykyään saatavilla myös webinaaritoteutuksina. Ensiapukurssi verkossa mahdollistaa opiskelun omaan tahtiin. Verkossa järjestettävä ensiapukoulutus on samansisältöinen kuin fyysisesti paikan päällä pidettävä koulutus. Ensiapukortti postitetaan sinulle koulutuksen jälkeen ja voit ladata väliaikaisen kurssitodistuksen verkossa.
Erilaiset ensiapukurssit tiivistetysti
- Ensiapukurssi EA 1
- Ensiapukurssi EA2
- Hätäensiapukurssi 4h
- Hätäensiapukurssi 5h
- Hätäensiapukurssi 6h
- Hätäensiapurssi 7h
- Hätäensiapukurssi 8h
- Ensiapukurssi räätälöitynä
- Ensiapukurssi verkossa
Ensiapukortti
Ensiapukortti on ensiapukoulutuksen suorittamisesta saatava pätevyystodistus. Ensiapukortti on voimassa kolme vuotta, jonka jälkeen ensiapupätevyys täytyy uusia. EA 1 ja EA 2 -korttien uusintaan riittää hätäensiapukurssin käyminen kortin voimassaoloaikana. Jos ensiapukortti on ehtinyt vanhentua, tulee EA 1 ja/ tai EA 2 -kurssit käydä uudelleen.
Mistä tietää onko ensiapukortti voimassa?
Ensiapukortti on voimassa kolme vuotta sen myöntämispäivästä. Kortin viimeinen voimassaolopäivä lukee ensiapukortissa.
Ensiaputaidot ovat usein ratkaisevassa osassa tapaturmatilanteessa
Ensiapukurssi ja sen tuomat taidot on hyvä olla lihasmuistissa, koska niiden käyttö saattaa tulla tarpeeseen yllättävissäkin paikoissa. Todennäköisimmin tarvitset niitä tavanomaisessa ympäristössäsi kotona, toimistossa, työmaalla tai sairaalassa.
Ensiapukurssit ovat hyvin käytännönläheisiä ja sisältävät paljon harjoituksia, jotka tukevat teoriaa. Opit muun muassa seuraavat taidot:
- hätäensiavun perusteet
- perusselvytys
- auttaminen onnettomuustilanteessa
- tavallisimmat sairauskohtaukset.
Usein ensiapukouluttajat mahdollistavat ryhmäkohtaisia painotuksia, kuten lasten ensiapu tai merellä tapahtuvat hätätilanteet.
Työpaikan ensiapuvalmius määritellään laissa
Työturvallisuuslain (23.8.2002/738) mukaan työnantajan on vastattava työntekijöidensä turvallisuudesta työpaikalla. Työpaikalla on oltava jatkuvassa ensiapuvalmiudessa, eli ensiaputarvikkeiden on oltava asianmukaiset ja työn luonteesta riippuen ensiapuvastaava nimetty. Ensiapukurssin käyminen lisää valmiutta ja rohkeutta toimia ja edistää näin työpaikan turvallisuutta ja hyvinvointia.
Ensiapukurssi on hyvä ensimmäinen askel yhteisen turvallisuuden edistämiseksi. Tavoite on, että 5 % työntekijöistä on saanut ensiapukoulutuksen. Joissakin ammateissa edellytetään EA-korttia, eli ensiapukurssi on pakollinen.
Työnantajan mahdollista saada valtiolta tukea ensiapukoulutuksiin
KELA korvaa työnantajille ja yrittäjille sairausvakuutuslain perusteella ensiapuvalmiuden ylläpidosta aiheutuneet tarpeelliset ja kohtuulliset kustannukset. Ensiavun järjestäminen työpaikalla kuuluu KELAn korvausluokkaan I. Tämä tarkoittaa sitä, että korvauskelpoisia kustannuksia ovat työnantajan palveluksessa oleville henkilöille annettu ensiapukoulutus. KELA korvaus voi olla jopa 60% kustannuksista.
Lähteet: ensiapukoulutus.fi, punainenristi.fi, terveystalo.com, kela.fi