Kun Matleena Aarikallio sai viime marraskuussa kuulla saavansa Aalto EE:n ja koulutus.fi:n ensimmäistä kertaa jakaman MBA-stipendin, hänellä kului tovi jos toinenkin asian sulatteluun. Ensimmäiset viikot ja kuukaudet menivät suorastaan huumassa. Stipendivalinnan kohdistuminen juuri häneen, kasvava innostus tulevia Aallon opintoja kohtaan ja työelämästä opintojen pariin hyppääminen vahvistivat kaikki osaltaan tunnetta siitä, että hän on urallaan käännekohdassa. Nyt MBA-opintoja on takana kolmisen kuukautta.
“Tämä on omassa elämässäni todella ainutlaatuinen ajanjakso, kun saan keskittyä täysillä opintoihin. On ihanaa, kun saa lukea ja ajatella. Olen nauttinut opinnoista valtavasti, vaikka helppoa tämä ei ole ollut. Pikemminkin todellista tunteiden vuoristorataa! Vallitsevana tunteena on ennen kaikkea ilo siitä, että minulla on mahdollisuus suorittaa tämä tutkinto”, Matleena sanoo.
Kuka? Matleena Aarikallio
Työ? Startup Refugees -yhdistyksen Pohjois-Suomen aluepäällikkö
Koulutus? Kasvatustieteiden maisteri, nyt käynnissä Aalto MBA for Executives
Kestävän ajattelun ja vastuullisuuden teemat muodostavat opintojen selkärangan
Jo MBA-stipendin hakuprosessissa korostettiin sitä, että kestävän ajattelun ja vastuullisuuden teemat tulevat olemaan vahvasti mukana opinto-ohjelmassa.
“Minua ilahduttaa, että kestävä ajattelu kulkee niin vahvasti mukana opinnoissa, ja siitä haluaisin oppia kaiken mahdollisen. En malta odottaa, että pääsemme syventymään aiheeseen lisää!”
Alun orientaatiojakson jälkeen käsiteltävänä on ollut muun muassa vastuullisuuden, henkilöstöjohtamisen, itsensä johtamisen sekä vuorovaikutuksen teemoja. Tähän mennessä käsitellyistä opintojaksoista etenkin People Management on ollut Matleenan mieleen.
"Se oli kertakaikkisen hieno kurssi! Kutakuinkin täydellinen kokonaisuus, kiinnostavat teemat ja sopivassa tahdissa etenevä aikataulu."
– Matleena Aarikallio
“Se oli kertakaikkisen hieno jakso! Kutakuinkin täydellinen kokonaisuus, kiinnostavat teemat ja sopivassa tahdissa etenevä aikataulu. Myös harjoitustehtävät koin hyödyllisiksi, sillä pystyin kytkemään ne omaan työhöni. Lähdin opintojakson aikana miettimään, mitä asioita voisin omassa työssäni ja organisaatiossa lähteä työstämään, jotta voisimme kehittää toimintaamme ja toimia vieläkin paremmin tiiminä.”
Opintojaksojen loppumetreillä Matleenasta on tuntunut, että käsitellyt aiheet alkavat vähitellen olla hyppysissä.
“Ennen (kirjallisen) kotitentin palautusta olen kokenut rauhaa ja varmuutta siitä, että kyllä tämä hyvin menee. Monesta aiheesta on jäänyt olo, että voisipa tähän syventyä vielä lisää! Sitten onkin alkanut uusi haastavampi opintojakso ja on päässyt taas heittäytymään uuteen.”
Kehittyminen vaatii itsensä haastamista
MBA-opinnot on suunniteltu niin, että ne voi suorittaa työn ohessa. Opintoihin voi myös halutessaan ottaa Matleenan tapaan opintovapaata. Matleenan MBA-opinnot alkoivat tammikuussa 2021, ja ennakkomateriaaleihin tutustumisen hän aloitti jo joulukuun puolella.
“Tiesin, että tämä on tosi kova juttu ja erityisesti Aallon ohjelma on kansainvälisesti tunnustettu ja arvostettu. Minulla oli kovat odotukset, ja ne ovat kyllä ylittyneet. Oletin myös pääseväni haastamaan itseäni, ja näin on todellakin käynyt”, Matleena nauraa.
Matleenasta tuntuu, että opintojen haastavuus on kasvanut koko ajan. Haastavimmaksi hän on kokenut uusien asioiden sisäistämisen niistä teemoista, joista hänellä ei ole vielä kokemusta.
“Vähitellen mennään kohti syvää päätyä. Strategic Management on ollut minulle haastavin opintokokonaisuus tähän mennessä. Kytken mielelläni opitut asiat omaan työhön ja omiin kokemuksiin. Koska kansainvälisen yrityspuolen teemat ovat itselleni vieraita, ei minulla ole ollut kapasiteettia käsitellä asioita syvällisesti. Toisaalta olen oppinut ihan valtavasti ja se on ollut palkitsevaa.”
Huijarisyndroomasta omien vahvuuksien tunnistamiseen
Matleena on päässyt myös pohtimaan omaa luonnettaan oppijana. Alkuun Matleena poti pienimuotoista huijarisyndroomaa ja koki paineita stipendin saamisesta. Hän ajatteli, että hänen on nyt lunastettava stipendin saamiseen liittyvät odotukset, vaikka paineet olivat hänen itsensä asettamia.
“Aluksi tuntui, että omat heikkoudet nousivat pintaan. Koen olevani hieman hidas ajattelija, varsinkin uuden äärellä. Tykkään pureskella asioita. On ollut niitä hetkiä, kun oma olo on tuntunut kilpikonnalta, jonka ohi muut sinkoilevat vasemmalta ja oikealta.”
Hän on kuitenkin kokenut myös oivalluksia itsestään ja omista vahvuuksistaan. Opintojen aikana pohditaan omaa henkilökohtaista kehitystä ja kehitysprosessin eri vaiheita.
“Olen tajunnut, että osaan tarpeen tullen olla hyvinkin nopea ja dynaaminen itselle tutuilla alueilla. Uuden äärellä tilanne on eri. Enkä oikeastaan ole hidas oppija, vaikka olenkin hidas ajattelija. Itsellä lähtökohtana oli myös se, etten ollut opiskellut hetkeen. Moni opiskeltava aihe on ollut itselle uusi, opiskelumetodit aiemmista poikkeavia ja erityisesti opetuksen vauhdikkaaseen tempoon on ollut totuttelemista.”
"Vahvuudekseni luen sen, että olen hyvä poimimaan tietomyrskystä timantit ja löytämään sen ydinjutun."
– Matleena Aarikallio
“Toisaalta minulla on hirveä into ja motivaatio oppia, ja halu viedä asioita käytäntöön. Vahvuudekseni luen myös sen, että olen hyvä poimimaan tietomyrskystä timantit ja löytämään sen ydinjutun”, Matleena lisää.
Yksi Matleenan itsessään huomaama kehityskohta on varsin inhimillinen, vaikka hän epäröi sen esiintuomista.
“Tämän sanominen vähän hävettää, sillä tätä puolta itsessäni haluaisin kehittää. Ryhmässä on mukana älykkäitä ja osaavia ihmisiä, joita katson ylöspäin. Huomaan välillä, että mietin muiden mielipiteitä minusta. Kiinnittävätkö he huomiota rönsyilevään puhetapaani tai ilmaisenko itseäni heidän mielestään puutteellisesti? Tämä on tavallaan tosi egoistinen ajatus, sillä eihän opinnoissa ole kyse minusta. Tämä ilmiö kiinnostaa itseä laajemminkin, sillä ihmisyyteen kuuluu tiettyä henkilökohtaisten hyötyjen tavoittelua. Tämä pitää pystyä hyväksymään sekä toisaalta katsoa peiliin ja miettiä, mitkä asiat itseä motivoivat”, Matleena pohtii.
Ryhmähengen nostatus onnistunut myös etänä
Aalto MBA -ohjelman aloitti Matleenan kanssa samaan aikaan reilut neljäkymmentä muuta kokenutta osaajaa. Kuten valtaosa kaikista opinnoista tällä hetkellä, myös Aalto EE:n MBA-opinnot järjestetään etäyhteydellä.
“Kaikkien ryhmäläisten kanssa en ole vielä päässyt tutustumaan, osan kanssa olen tehnyt pienryhmissä töitä. Tilanne olisi varmasti hyvin eri, jos emme eläisi korona-aikaa. Odotan kovasti sitä, että pääsen tutustumaan muihin paremmin! On ollut ilo huomata, että myös etänä opiskellessa on saatu aikaan ryhmähenkeä. Kaikilla on hyvä asenne ja arvostusta toisia kohtaan.”
Opintojen suorittaminen etänä on ollut Matleenan mukaan muutoinkin varsin mutkatonta. Hän on huomannut, että myös etänä porukassa voi havaita ilmapiirin muutoksia, ja tunnelma on rentoutunut ensimmäisistä tapaamisista.
“Ryhmä on ollut kivan aktiivinen, ja etäkokousten chatissa on esimerkiksi heitetty vitsejä. Olemme pitäneet yhdessä myös rennompia jutustelu-Zoomeja. Muutaman ryhmäläisen kanssa olen tutustunut jo hieman lähemmin. On ollut arvokasta vaihtaa ajatuksia opinnoista sekä saada samassa veneessä olevilta rohkaisua ja vahvistusta omaan tekemiseen”, Matleena sanoo.
Tiedon jakaminen on Matleenalle tehokkain tapa oppia
Matleena työskentelee Startup Refugees -yhdistyksessä, jonka arkeen hän toivoo pystyvänsä jalkauttamaan MBA-opinnoistaan saamiaan oppeja.
“Muut ovat jatkaneet siellä hommien paiskimista, kun itse olen saanut oppia uutta ja kokea oivalluksia. Toivon, että voimme yhdessä innostua oppimistani asioista ja pohtia, mistä voisi olla meille eniten hyötyä. Uskon, että kollektiivinen äly on isompi kuin yhden ihmisen äly, ja toimin mielelläni osana tiimiä.”
Matleena kokee, että hänelle paras tapa oppia on viedä asiat käytäntöön ja jakaa ne muiden kanssa.
“Minusta tuntuu jo nyt, että minulla on muille annettavaa. En halua, että asiat jäävät vain teorian tasolle ja unohtuvat. Odotan jo, että pääsen pitämään workshopeja työkaverieni kanssa!”
Opetuksen laatu opintojaksoissa on Matleenan mielestä ollut äärimmäisen laadukasta.
"Tuntuu todellakin, että jokaisesta opintojaksosta olen saanut asioita käytäntöön asti vietäväksi."
– Matleena Aarikallio
“On ihan huikeaa olla mukana tässä. Opintojen sisällöt ovat kiinnostavia, ja mukana on valtavasti konkretiaa. Caset on rakennettu hyvin ja selkeästi. Tuntuu todellakin, että jokaisesta opintojaksosta olen saanut asioita käytäntöön asti vietäväksi.”
Myös entuudestaan tutuista aiheista on tullut uusia oivalluksia.
“Esimerkiksi kestävä kehitys on sisäänrakennettuna Startup Refugeesin toimintaan, sillä pyrimme tekemään yhteiskunnasta kestävämpää. Opintojen myötä olen kuitenkin lähtenyt pohtimaan asiaa uudelta kantilta. Mietin, millainen ylipäätään on kestävä organisaatio ja miten asian voisi sanoittaa niin, että jokainen organisaatiossa työskentelevä osaisi kertoa siitä luontevasti.”
“Tuntuu, että aivot ovat aukeamassa solmulta”
Matleena on opintojensa alkutaipaleella kohdannut monelle tutun tilanteen – kun heittäytyy oppimaan uutta, huomaa samalla, että omat tiedot ovat rajalliset.
“Tämä on positiivinen ongelma, sillä en tietenkään voi osata kaikkea. Mutta onhan se silti tuskallista huomata, että opittavaa on niin paljon. Turhauttaa, kun kaikkea ei voi ottaa heti haltuun. Itse pyrin silti ajattelemaan, että ‘tässä uudessa maailmassa en ole vielä ollut, mutta olen kulkemassa sinne päin’, jolloin urakka ei tunnu niin isolta. Parasta MBA-tutkinnossa on, että niin monesta aihealueesta saa hyvän yleiskäsityksen. Opintojen aikana ja niiden jälkeen voi sitten syventyä vielä tarkemmin niihin aiheisiin, joista kiinnostuu.”
Vaikka tähänastiset opinnot ovat tuntuneet paikoittain haastavilta, Matleena odottaa innolla tulevaa.
“Tuntuu, että aivot ovat aukeamassa solmulta. Alkupalat on nyt maisteltu, ja nälkä vain kasvaa syödessä! Tulossa on esimerkiksi taloustieteeseen, rahoitukseen ja analytiikkaan keskittyviä opintojaksoja, joita odotan kauhunsekaisella innolla! Yritän pitää mielessä myös armollisuuden itseä kohtaan. Tarvitsen matkan aikana myös hengähdyshetkiä. Jatkan hyvillä mielin tätä alkanutta matkaa”, Matleena summaa.
Matleenan MBA-opinnot alkoivat tammikuussa 2021, ja kestävät noin kaksi vuotta. Täältä voit lukea Matleenan tunnelmia MBA-stipendin 2021 vastaanottamisesta.
Oletko sinä kiinnostunut MBA-tutkinnon suorittamisesta? Lue lisää MBA-stipendistä täällä »