Oululaisen Matleena Aarikallion MBA-matka alkoi vuoden 2021 tammikuussa, kun hän pääsi aloittamaan opinnot historian ensimmäisenä Aalto University Executive Educationin (Aalto EE) ja koulutus.fi:n MBA-stipendiaattina. Nyt ohjelman opintoja on takana reilu vuosi, ja Matleena on saamastaan opista ja avautuneista mahdollisuuksista innoissaan. Haastattelimme Matleenaa ja kysyimme, mitä hänelle kuuluu.
“Opinnot ovat menneet oikeastaan uskomattoman hyvin. Kun pysähdyn nyt katsomaan taaksepäin, huomaan ottaneeni melkoisen harppauksen itseluottamuksessa. En ole mennyt arvosanat edellä, mutta nekin ovat olleet mainioita. Se on antanut itselleni vahvistusta siitä, että olen suoriutunut vaaditulla tasolla. Olen keskittynyt imemään itseeni tietoa ja ennen kaikkea oppinut hahmottamaan asioiden yhteyksiä paremmin”, Matleena sanoo.
Aalto MBA for Executives (Aalto MBA) -ohjelman voi suorittaa työn ohessa, mutta Startup Refugeesilla Pohjois-Suomen aluepäällikkönä työskentelevä Matleena on ollut vuoden 2021 tammikuusta lähtien, eli MBA-opintojen ajan opintovapaalla. Näillä näkymin opintovapaa on pian loppumassa, ja jäljellä on enää pari pakollista moduulia.
“Olen saanut opinnoilta juuri sen minkä halusinkin, eli laaja-alaista bisnesosaamista. Olen edelleen todella fiiliksissä kaikesta ja nauttinut kokemuksesta suunnattomasti”, Matleena iloitsee.
Teoria ei jää ilmaan roikkumaan, kun se kytketään heti käytäntöön
Aalto MBA for Executives -tutkintoa suorittaessaan Matleena on päässyt uppoutumaan eri opintomoduulien moniin teemoihin useammasta eri näkökulmasta. Käsiteltävänä on ollut muun muassa ihmisten johtamisen, itsensä johtamisen, taloushallinnon ja kestävän kehityksen teemoja.
“Pekka Mattilan vetämä Leading Change -moduuli onnistui jopa ylittämään odotukseni, vaikka ne olivat valmiiksi korkealla. Oli ihanaa seurata, kun ammattitaitoinen ihminen latasi menemään. Myös Strategic Foresight oli itselleni mielenkiintoinen ja mieluisa moduuli”, Matleena kertoo.
Matleena kiittelee erityisesti opintojen käytännönläheisyyttä.
“Aiemmissa opinnoissa on joskus tuntunut siltä, että viitekehyksiä levitellään seminaareissa, mutta yhteys käytäntöön on ollut vaikea muodostaa. Tiedä sitten, onko vikaa ollut oppijassakin”, Matleena nauraa.
“Näissä opinnoissa asiat ovat auenneet ihan eri tavalla, ja yhteydet on ollut helpompi hahmottaa. Rehellisesti uskon, että aion jollain tapaa hyödyntää kaikkia oppimiani viitekehyksiä ja esiteltyjä työkaluja”, Matleena summaa.
Business Projectissa syvennytty kiertotalouteen
Kaksivuotinen Aalto MBA -ohjelma etenee kuuden viikon opiskelusykleissä, ja ohjelma noudattaa modulaarista rakennetta. Opintojen loppupuolella osallistujat toteuttavat ryhmätyönä MBA Business Project -hankkeen, jossa opittuja teorioita ja työkaluja päästään soveltamaan todellisissa liiketoimintahaasteissa.
“Minua kiinnostavat erityisesti ESG-teemat (Environmental, Social & Governance). Toivoin erityisesti, että pääsisin oppimaan lisää ja kehittämään omaa osaamistani näiden teemojen ympärillä. Olen työskennellyt paljon S-alueella tasa-arvon, diversiteetin ja yhdenvertaisuuden edistämisessä, ja minua kiinnostaa nyt erityisesti E-alueen ottaminen haltuun”, Matleena kertoo.
“Törmäsin elokuussa Helsingin Sanomien juttuun RiverRecyclestä. Ajattelin, että vitsi, mikä startup, jossa kiertotalous on keskiössä! He ovat kehittäneet teknologiaa jokien puhdistamiseksi muovijätteestä. Heillä on kunnianhimoiset tavoitteet: he haluavat seuraavan viiden vuoden aikana laittaa pystyyn 500 yksikköä maailman 39 saastuttavimman joen puhdistamiseksi”, Matleena kertoo.
Matleena innostui yrityksestä niin paljon, että ehdotti ryhmälleen Business Projectin rakentamista RiverRecyclelle. Myös ryhmän muut viisi jäsentä ottivat idean vastaan innostuneena.
“Tiedän, että startupeilla on resurssipulaa ja kova kiire, joten ajattelin, että voisimme olla yritykselle avuksi”, Matleena huomauttaa.
Matleena oli yhteydessä yrityksen perustajaan ja toimitusjohtajaan Anssi Mikolaan. Aallon puolelta painotettiin, että kumppaniyritykseltä edellytetään sitoutumista projektiin, ja Matleena epäröi alkuun kiireisen startupin mahdollisuutta käyttää aikaa projektiin. Huoli osoittautui onneksi turhaksi, sillä RiverRecyclen yhteyshenkilöt ovat olleet aktiivisesti mukana projektissa.
RiverRecycle puhdistaa jokia keräämällä vedestä muovin ja muun roskan, jotta ne eivät koskaan päädy mereen saakka. Ei-arvokkaasta muovista tehdään pyrolyysin avulla öljyä ja muovia myydään uusiokäyttöön pakkausteollisuuden raaka-aineeksi. Samalla kun yritys puhdistaa jokia, se tukee paikallisia yhteisöjä ja auttaa rakentamaan infraa jätteen käsittelyn ympärille. Näin jätteet voidaan käsitellä asianmukaisilla tavoilla, eikä esimerkiksi polttamalla.
“Tavoitteenamme on tukea muovin kaupallistamista ja selvittää siihen ratkaisuja. Etsimme ja haastattelemme yrityksiä ja brändejä sekä selvitämme, näkevätkö he käyttämiensä materiaalien vaihtamisen lähtökohdiltaan haastavaan, käsittelyprosessin takia kalliimpaan muoviin tuovan liiketoiminnalleen lisäarvoa. Vaikuttaa siltä, että moni on valmis maksamaan tarinasta ja käytetyn materiaalin läpinäkyvyydestä”, Matleena sanoo.
Projektin lopputulokset esitellään tämän vuoden syksyllä ohjelman yhteisessä esittelytilaisuudessa.
“Projekti on ollut erityisen antoisa, koska kaikki osapuolet ovat saaneet siitä paljon. Henkilökohtaisesti olen tietenki ilahtunut, että olen päässyt laajentamaan omaa portfoliotani, keskustelemaan erilaisten yritysten kanssa sekä oppinut uutta ympäristöteemoista ja muovista. On ollut myös innostavaa nähdä hienoja yrityksiä, jotka jo toimivat alalla”, Matleena lisää.
Kuilu kolmannen ja yksityisen sektorin välillä kutistunut harpattavaksi
Matleena on jo jonkin aikaa haaveillut loikasta yhdistysmaailmasta yritysmaailmaan, koska näki siellä uusia mahdollisuuksia vaikuttavuuteen. Tie on kuitenkin tuntunut tukitulta. Suomalaisessa yhteiskunnassa väylän löytäminen kolmannelta sektorilta bisnesmaailmaan voi olla vaikeaa.
“Luin vähän aikaa sitten HS Vision jutun, jossa kerrottiin ulkomailla korkeakoulututkintonsa suorittaneiden ihmisten työllistymishaasteista Suomessa. Samassa jutussa mainittiin myös, että harvassa maassa on yhtä vaikeaa siirtyä julkiselta sektorilta yritysmaailmaan kuin Suomessa. Samaistuin juttuun kovasti. Tunnen useita henkilöitä, jotka haaveilevat samasta siirtymästä ja tuntevat samaa epävarmuutta jota minä olen tuntenut. Kolmannen sektorin puolella kasvaneen ammattilaisen asenteiden ja ajatusten lisäarvo ei ole itsestäänselvyys yrityspuolella”, Matleena harmittelee.
Matleena on löytänyt oman väylänsä MBA-opintojen aikana, ja se tuntuu hänestä upealta.
“Nyt loikka ei ole ainoastaan mahdollinen, vaan olen myös varma, että minulla on paljon annettavaa. Olen saanut kasvaa ammatillisesti, enkä malta odottaa että pääsen hyödyntämään kaikkea oppimaani käytännössä”, Matleena intoilee.
Kaikki irti intensiivisestä opiskelusta
Vuosi sitten Matleena vielä totutteli opiskeluun, mutta nyt omat tavat oppia ovat löytyneet. Kun opiskelusta on tullut rutiinia, voi kaiken energian käyttää itse asian omaksumiseen, ei opiskelutekniikoihin. Matleenalle MBA-stipendi ja opintovapaa ovat mahdollistaneet ainutlaatuisen ajanjakson elämässä.
“Tämä on ollut itselleni ideaali tilanne ja tietoinen valinta, koska takana on todella kiihkeitä vuosia työrintamalla. Nyt olen saanut paitsi heittäytyä opintoihin myös viettää enemmän vapaa-aikaa perheeni kanssa”, Matleena iloitsee.
“Aluksi sitä tuli mietittyä, pitäisikö olla tietynlainen oppija tai oppia asioita tietyllä tavalla ja menetelmillä. Olen kuitenkin löytänyt lempeän hyväksynnän omaa, paikoittain aika kaoottistakin oppimistapaa kohtaan. Ja kyllähän opintojen sujuminen kielii siitä, että oma tapa oppia toimii”, Matleena sanoo.
Muilta osallistujilta apua, tukea ja inspiraatiota
Matleenan MBA-ohjelman vuosikurssilla on reilut 40 osallistujaa. Verkostoituminen, osaamisen jakaminen ja toisilta oppiminen ovat tärkeä osa opintoja.
“Olen ollut monen MBA-ohjelman teeman kohdalla itselleni tuntemattomammalla maaperällä, ja olen joutunut tekemään aiheiden kanssa aika paljon töitä. Finanssiaiheet ovat olleet minulle haastavimpia, niissä olen päässyt suoraan syvään päätyyn. Opintojen on tarkoitus olla haastavia myös aiheita tunteville, joten tottakai jotkut aiheet vaativat itseltä paljon. Näissä aiheissa ryhmän merkitys on korostunut – olen saanut ihan uudenlaista ymmärrystä aiheisiin muiden osallistujien osaamisen kautta ja toisaalta myös itse päässyt jakamaan kokemuksiani”, Matleena sanoo.
Matleenan opintojen alkaessa tammikuussa 2021 opinnot pidettiin vielä etänä. Matleena kaipasi alkuun kasvokkaisia tapaamisia, ja niitä hän on ilokseen päässyt viimeisen vuoden aikana kokemaan.
“Meillä on ollut alusta asti älyttömän hyvä yhteishenki. Ryhmä on ollut ainutlaatuinen. Porukasta löytyy mukavia ja laajasti maailmaa katsovia ihmisiä. Olemme aktiivisesti pitäneet yhteyttä toisiimme ja järjestäneet yhteistä tekemistä. Kun asenne ja tahtotila tehdä yhdessä on ollut kova, asioita on myös tapahtunut. Yksi ryhmäläinen piti kickoff-iltaman kotonaan ja itse järjestin viime syksynä osalle porukkaa reissun Rukalle. Osa tapasi tuolloin vasta ekaa kertaa kasvokkain, joten tunnelma oli todella mukava ja rento.”
Matka on muuttanut Matleenaa henkilökohtaisesti
Kuluneen puolentoista vuoden ja sen aikana tapahtuneiden kokemusten tarkastelu vetää Matleenan hetkellisesti sanattomaksi.
“En oikein tiedä miten tiivistäisin kokemuksen, tuntuu että saan sanottua vain ylisanoja ja latteuksia. Jo hakuprosessin aikana koin, että minut todella nähtiin. Tunne on ollut minulle todella tärkeä. Sen voin sanoa, että elämäni ennen MBA-opintoja ja niiden jälkeen ovat kaksi eri asiaa. Olen kulkenut jonkun sellaisen portin läpi, ettei takaisin ole paluuta. Olisipa kaikilla mahdollisuus tällaiseen fiilikseen!”
Omalta matkaltaan Matleena haluaa kiittää erityisesti Pekka Mattilaa, joka toimi Aalto EE:n toimitusjohtajana stipendihaun aikana.
“Olen monelle kiitollinen, mutta Pekalle haluaisin lähettää erityiskiitokset. Olen ihaillut häntä kauan, ja voin nyt sanoa hänen olevan yksi niistä merkittävistä ydinhenkilöistä, jotka ovat vaikuttaneet elämääni ja sen suuntaan. Hänen sanansa stipendiprosessin viimeisessä haastattelussa ovat jääneet mieleeni kaikumaan. Hän puhui lempeästi ja sanoi, että omaan organisaatioon samaistuminen on kaunis asia ja kertoo sitoutumisesta, mutta työuran kuuluu kehittyä ja luonnolliseen kehityskulkuun kuuluu myös eteenpäin siirtyminen. Pekka korosti, että stipendivalinnassa haetaan ennen kaikkea henkilöä. Olin hakuaikaan hyvin sitoutunut Startup Refugeesiin ja kipuilin paljon sitä, olenko työnantajalleni, kollegoilleni ja tiimilleni jotain velkaa ja teenkö väärin suunnitellessani siirtyväni kohti uutta”, Matleena sanoo.
Opinnoissa mukana kulkee myös PPDP, Personal and Professional Development Process, jossa uppoudutaan jokaisen osallistujan henkilökohtaiseen kehitykseen ja matkaan.
“PPDP on ollut hauska kokonaisuus, joka sisältää henkilökohtaista ohjausta ja ryhmätyöskentelyä. Itseanalyysi on toiminut hyvänä vastapainona bisnesoppimiselle. Itse olen ehkä oivaltanut sen, että asioiden ja ajatusten tietoinen tunnistaminen eli siirtäminen tiedostamattomasta tiedostetuksi on tärkeää. Siinä pystyy välttämään monet vaaran paikat ja huomaamaan ajoissa omat puutteet ja tietyt toimintamallit”, Matleena pohtii.
Uusi haku avoinna touko-kesäkuussa
Matleena haluaa vilpittömästi suositella hakemista kaikille MBA-opinnoista kiinnostuneille.
“Haluan kiittää Aalto EE:tä ja koulutus.fi:tä tästä mahdollisuudesta. On upeaa, että tällainen mahdollisuus annetaan henkilölle, joka tulee bisneselämän ulkopuolelta ja jolla on melkeinpä idealistinen suhtautuminen vaikuttavuuteen ja kestävyyteen. Olen saanut rohkaisua siitä, että potentiaalini on nähty ja minulle on annettu mahdollisuus”, Matleena sanoo.
“Onhan tämä ollut ihan älytön matka. Aalto MBA -ohjelma on kuin aikuisten älyllinen huvipuisto, jossa saa kokeilla kaikkia laitteita ja kasvattaa omaa ammatillista ja henkistä pääomaa. Välillä hirvittää, välillä nauttii suunnattomasti, välillä etsii kauhuissaan ulospääsyä, sitten ryntää lapsen innolla taas uuteen laitteeseen”, Matleena nauraa.
Kun Matleenan opinnot päättyvät, tulevaisuus on vielä avoin. Aiempaan rooliin sellaisenaan hän ei tule palaamaan.
Matleenan tarina ja kokemukset ovat oiva esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, kun pääsee opiskelemaan itseään innostavaa, haastavaa ja yllättävääkin opintokokonaisuutta.
Sinustako seuraava MBA-stipendiaatti? Hae MBA-stipendiä 2.5–12.6.2022 välisenä aikana ja seuraa Matleenan ja Kaisa Kannukselan jalanjäljissä.